Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Za parkování v Turnově se bude od června platit kratší dobu

Několik změn začne platit od června v parkovacím systému v Turnově v Českém ráji. Nejvýraznější novinkou je zkrácení doby, za kterou motoristé platí za parkování.

Nyní se na většině městských parkovišť platí ve všední dny od 6:00 do 18:00, od čtvrtka to bude od 7:00 do 16:00. Zkrátí se i placená doba v sobotu, a to na 8:00 až 11:00. "Čas placeného stání je stanoven na dobu s největším provozem ve městě tak, aby veřejné prostory ve frekventovaných částech nebyly využívány pro dlouhodobé parkování," uvedl starosta města Tomáš Hocke.

Od čtvrtka zároveň zdraží parkování U raka poblíž kulturního domu Střelnice. Dosud se tam za celý den platilo deset korun, nově to bude pět korun za hodinu nebo 20 Kč za celý den. Do placené zóny bude od 1. června nově zahrnuta část rušné Nádražní ulice, ještě několik měsíců se tam ale za parkování platit nebude. Podle mluvčí bude úsek od Kudrnáčových hodin po prodejnu potravin Mlýn zpoplatněn po dokončení letošní etapy revitalizace přilehlého sídliště. To by mělo být někdy v září. Nádražní ulici se rozhodlo vedení města zpoplatnit, neboť tam místa k parkování jen těžko hledají zákazníci obchodů. Radnice předpokládá, že rezidentů by se změna neměla takřka vůbec dotknout. "Parkují tam hlavně ve večerních a nočních hodinách, kdy se parkovné nevybírá," informovala mluvčí radnice Anna Šupíková.

Novinkou od června je ještě zlevnění roční parkovací karty z 12.000 Kč na 3000 korun a rozšíření její platnosti až na tři vozidla. "S výjimkou náměstí mohou majitelé platné parkovací karty parkovat na všech placených parkovištích v majetku města Turnova. Parkovací karta však nezaručuje přednostní právo na parkování," dodala Šupíková.

V Turnově je aktuálně 14 parkovacích automatů, stará se o ně městská policie. Roční příjem z parkovného je 2,5 milionu korun, náklady na provoz jsou 580.000 Kč. Ve městě je nejdražší parkování na náměstí Českého ráje. Za první hodinu motoristé platí 20 Kč a za každou další 50 korun. Jinak jsou ceny za první hodinu obvykle od pěti do deseti korun. Bezplatně mohou řidiči odstavit auto na centrálním parkovišti u autobusového nádraží, 40 míst je zdarma také u nemocnice, konkrétně na parkovišti za patologií. Ve fázi příprav je ještě jedna novinka, a to možnost placení pomocí sms zpráv. Zatím lze ve čtrnáctitisícovém městě platit za parkování jen mincemi, vhozením do parkovacích automatů.

Autoři

Štítky parkování, Turnov, Český ráj, Tomáš Hocke

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za parkování v Turnově se bude od června platit kratší dobu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.