Počasí dnes12 °C, zítra9 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Vládou nařízené zvýšení mezd přijde Liberecký kraj na 11 milionů korun

Vládou nařízené zvýšení mezd v sociálních službách, kultuře, nepedagogickým pracovníkům a zdravotním sestrám přijde Liberecký kraj na téměř 11 milionů korun. Včetně zvýšení mezd řidičům autobusů to už dělá zhruba 80 milionů korun, které musí letos Liberecký kraj vzít z plánovaných investic a rezerv. Hlavní část zvýšení mezd slíbila sice vláda letos zaplatit, otázkou je ale podle hejtmana to, z čeho budou tyto nároky vypláceny příští rok.

Zvýšení mezd nařízené vládou k 1. červenci přijde v Libereckém kraji na téměř 83,5 milionu korun, zatímco v oblasti zdravotnictví a školství by měl zvýšené náklady uhradit stát, v sociální oblasti se bude podle hejtmana muset kraj na zvýšení mezd spolupodílet téměř 7,7 milionu korun. V oblasti kultury bude muset dát kraj na zvýšení mezd více než tři miliony korun ze svého, stát na ně nepřispěje vůbec a organizace nemají na to, aby zvýšení mezd o 9,4 procenta nařízené vládou zaplatily ze svého. "Třeba krajská knihovna by nemohla nakoupit knihy a muzea jsou dlouhodobě podfinancovaná," řekla radní pro kulturu Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

V sociální oblasti nejde o první peníze, které kraj na zvýšení mezd letos přidal. "My jsme v rámci schváleného rozpočtu přidali rezortu sociálních věcí 18 milionů, které měly směřovat hlavně na mzdy a z hospodářského výsledku jsme tam přidali dalších 10,5 milionu," řekla náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO). Od července by se tak měla mzda v sociálních službách zvýšit o pětinu na 22 756 Kč. I po zvýšení zůstanou ale mzdy sociálních pracovníků podprůměrné. Průměrná mzda v Libereckém kraji dosáhla na konci prvního čtvrtletí letošního roku 25 693 Kč, celostátní průměr je přitom ještě o téměř 2200 korun vyšší.

O 2000 korun si od července polepší zdravotní sestry. I když zatím není jasné, kdy kraj peníze pro nemocnice dostane, zdravotnická zařízení zvýšené mzdy za červenec vyplatí. "Nemůžeme si dovolit to nevyplácet, i když to představuje 500.000 měsíčně," řekl Pavel Marek pověřený řízením krajské Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa. Podle hejtmanova náměstka pro zdravotnictví Přemysla Sobotky (ODS) nemocnice ani jinak nemohou. "Jednou z podmínek, které stanovilo ministerstvo zdravotnictví, je, že sestry ty peníze dostanou už ve mzdách za červenec. Pokud by to nemocnice nevyplatily, nemají právo žádat o dotaci," řekl Sobotka.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky Liberec, autobus, Liberecký kraj, dopravce, mzda, kultura, vláda, Přemysl Sobotka, Květa Vinklátová, Pavel Marek, Jitka Volfová, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vládou nařízené zvýšení mezd přijde Liberecký kraj na 11 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.