Počasí dnes20 °C, zítra16 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Rekonstrukce silnice z Oken na střední Čechy stála 60 milionů korun

Rekonstrukce silnice z Oken na Českolipsku směrem na střední Čechy stála 60 milionů korun, téměř 90 procent zaplatila Evropská unie. Jde o první velký projekt v Libereckém kraji financovaný z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), další se připravují. U příležitosti dokončení stavby to dnes řekl liberecký hejtman Martin Půta (STAN).

"Silnice je zásadním vylepšením spojení z Libereckého kraje směrem na Kokořínsko a ze středních Čech naopak napojení na Máchovo jezero," řekl Půta. Důležitá je proto hlavně pro rozvoj turistického ruchu. Opravy se dočkal 4,6 kilometru dlouhý úsek, nešlo přitom jen o opravu povrchu. "Silnice se i rozšířila z původních pěti metrů na 6,5 metru," dodal hejtman. Původně se na ní totiž jen z obtížemi vyhnula dvě auta.

Projekt byl o to náročnější, že je na trase 11 propustků a osm z nich muselo být kompletně zrekonstruováno. Silnice byla odvodněna a dostala i nové vodorovné značení, výjimkou je jen úsek v osadě Žďár, kde bílé čáry na silnici chybí. "Není to nedodělek, ale kompromis, památkářům se vodorovné dopravní značení nelíbilo vzhledem k charakteru obce," vysvětlil důvody hejtman.

Program IROP navazuje na dřívějších sedm regionálních operačních programů a částečně na Integrovaný operační program z období 2007 až 2013. Liberecký kraj z něj chce žádat dotace na projekty za 1,5 miliardy korun. Už v letošním roce začaly také práce na výstavbě okružních křižovatek v Semilech, průtahu v Jablonném v Podještědí.

Další projekty se připravují. "Příští rok na jaře by měla začít dlouho očekávaná rekonstrukce silnice z Mimoně na hranici kraje a připravuje se také rekonstrukce silnice z Doks na Dubou, začít by mohla v příštím roce nebo v roce 2019," doplnil ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Okna, silnice, Liberecký kraj, stavba, rekonstrukce, Martin Půta, Středočeský kraj, projekt, Evropská unie, Starostové a nezávislí, okres Česká Lípa, Máchovo jezero, CHKO Kokořínsko - Máchův kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce silnice z Oken na střední Čechy stála 60 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.