Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Školní rok se rychle blíží. Dojíždějící děti mohou využít slevy na jízdném

Už v pondělí 4. září začíná nový školní rok a dojíždět opět bude mnoho školáků a studentů. Ti samozřejmě mohou využít slevy na jízdném, je ale potřeba mít potvrzení od školy anebo, pokud ještě nemají, nechat si vyřídit Opuscard.

Jak tedy získat všechny výhody? „Pro školáky a jejich rodiče jsou připraveny přehledné informační plakáty, které napoví, jak přesně postupovat, aby žáci mohli již od začátku školního roku využít všechny slevy na dojíždění,“ říká Pavel Blažek, jednatel společnosti KORID LK, která je koordinátorem veřejné dopravy v Libereckém kraji.

Aby mohl žák mezi školou a bydlištěm jezdit levněji, potřebuje mít žákovský průkaz potvrzený školou a některým dopravcem, průkaz je pak platný u všech dopravců. „Nejdříve je třeba zakoupit si průkazku u dopravce, například v pokladně na autobusovém nádraží nebo na železniční stanici, následně ji opatřit fotografií, nechat potvrdit školou a potom dopravcem,“ vysvětlila mluvčí krajského úřadu Markéta Žitná.

Pokud ale autobusy dítě využívá i k jiným cestám, pak se vyplatí pořídit si Opuscard. S ní může využívat všech výhod integrovaného dopravního systému a zakupovat si časové kupóny platné ve všech spojích IDOL, tedy v městské dopravě, v regionálních vlacích a v autobusech.

Žádost o vydání Opuscard lze podat na některém z 15 kontaktních míst, která jsou ve větších městech v Libereckém kraji, vydání karty může trvat až 21 dnů, zpravidla je však karta připravena za kratší dobu. Karta stojí 140 korun.

Jinak je podle kraje připravený dostatek spojů tak, aby se do škol všichni dostali. „Novinkou pro letošní školní rok, je prodloužení stávajících školních spojů ze směru od Andělské Hory a Bílého Kostela až přímo před budovu základní školy v Chrastavě ve Školní ulici. Dříve spoje končily na autobusovém nádraží a děti musely dojít necelý kilometr pěšky,“ řekl Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Autoři | Foto BusLine

Štítky Opuscard, Liberecký kraj, školní rok, Pavel Blažek, Marek Pieter, jízdné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školní rok se rychle blíží. Dojíždějící děti mohou využít slevy na jízdném  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.