Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Kraj se dohodl s Českými drahami. IDOL bude platit i v rychlících

Už od prvního října budou moci cestující využít dopravní systém IDOL i v rychlících Českých drah. Liberecký kraj se dohodl s touto společností a smlouva začne platit 1. října. Krajský úřad počítá, že rozšíření služby vyjde na maximálně pět milionů korun ročně.

Toto rozšíření si cestující přáli už dlouho. Vyjmutí rychlíků způsobovalo zmatky a znevýhodňovalo zejména pravidelné cestující s časovou jízdenkou IDOL, kteří museli na stejné trase vybírat spojení nebo použitý tarif podle toho, zda jel osobní vlak nebo rychlík.

„Nyní se nabídka spojení s jízdenkou IDOL výrazně rozšíří o všechny rychlíky v úseku mezi stanicemi zapojenými do IDOL, ve kterých tyto rychlíky zastavují,“ doplnila mluvčí kraje Markéta Žitná.

Pokud se podíváme na konkrétní příklad, tak mezi Libercem a Českou Lípou to znamená navíc 7 párů rychlíků s jízdní dobou oproti dosud integrovaným vlakům kratší o asi 20 minut.

Podobně tomu je i při cestách z Liberce do Turnova, Železného Brodu, Semil a Staré Paky, od Turnova do Tanvaldu nebo od Nového Boru přes Českou Lípu do Doks. „Například cestujícím, kteří dojíždějí ze Železného Brodu do Semil, jel dosud vlak zapojený do IDOL přibližně ve dvouhodinovém intervalu. Nově po zapojení i rychlíků budou mít vlakové spojení přibližně každou hodinu po celý den,“ řekl Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Podle hejtmana Martina Půty ale cestující rozhodně nebudou platit víc. „Rozšíření nabídky IDOL nemá vliv na cenu integrovaného jízdného, ceny a podmínky IDOL se nemění. Přechodem z tarifu Českých drah na tarif IDOL naopak v některých relacích mohou cestující ušetřit.“

Zapojení rychlíků Českých drah do systému IDOL se táhlo a až teď se podařilo dojednat všechny detaily smlouvy.

Nově uzavíraná smlouva s Českými drahami je průlomová nejen pokud jde o rychlíky, ale do budoucna umožní i další zlepšení služeb cestujícím v IDOL. „V současnosti připravujeme projekt modernizace celého systému Opuscard a IDOL, který bude realizován v následujících letech. Nová Smlouva s Českými drahami ve výhledu do budoucna znamená, že cestující s nyní připravovanou novou generací Opuscard budou mít možnost svoji kartu využívat i při cestování po celé síti Českých drah a naopak cestující s IN kartou ČD ji budou moci využívat v rámci IDOL. Počítá se i s možností využití mobilního telefonu jako nosiče jízdních dokladů,“ uzavřel Jiří Hruboň, ředitel společnosti KORID LK, která je koordinátorem veřejné dopravy Libereckého kraje.

Autoři | Foto České dráhy

Štítky České dráhy, Liberecký kraj, IDOL, Liberec, Česká Lípa, Turnov, Železný Brod, Semily, Martin Půta, Marek Pieter, Stará Paka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj se dohodl s Českými drahami. IDOL bude platit i v rychlících  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.