Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Liberec dokončuje první etapu obnovy Lesního koupaliště, hotovo má být do měsíce

Liberec dokončuje první etapu obnovy Lesního koupaliště. Práce za zhruba pět milionů korun by měly být hotové do měsíce. Ke koupání bude areál opět sloužit od léta příštího roku, po 17 letech. Ještě před obnovením provozu město zahájí práce na dalších etapách, zaměřené budou na zvelebení okolí koupaliště.

Areál, který je uprostřed lesa v Lidových sadech, jako koupaliště nefunguje od roku 2001. O jeho obnově se v Liberci diskutovalo roky. Práce začaly letos v létě. První etapa byla zaměřená zejména na opravu původní bazénové vany, která je řadu let bez vody a postupně se rozpadala. "Hrubá stavba je hotová. Zbývá dospárovat kameny, osadit přechodovou lávku, zábradlí a vstupy do vody a udělat terénní úpravy," uvedl ekonomický náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec).

S napouštěním koupaliště se podle něj začne ještě letos a na jaře město začne s vylepšováním okolí. Náměstek předpokládá práce v letech 2018 až 2019. "Nejdřív by se dělaly věci, na které nebude možné žádat dotace," uvedl Korytář. Počítá se s obnovou občerstvení, toalet, vybudováním přístřešku, dvou beachvolejbalových hřišť, ohniště s amfiteátrem a možná tam bude i sauna. V plánech je také vytvoření vodních prvků pro děti vedle koupaliště. "Bude to v přírodním stylu, takový vodní labyrint," řekl náměstek. Město se inspirovalo v lázních Jeseník. Úprav by měla doznat i Tichá stezka, která vede ke koupališti, i tam by měly přibýt vodní prvky. "Mělo by to být v přírodním stylu, žádný lunapark," dodal Korytář.

Mezi oficiální koupací plochy se i přes úpravy koupaliště v Lidových sadech nezařadí, i když bude mít svého správce. Půjde o rekreační vodní plochu s bezplatným přístupem a koupání bude na vlastní nebezpečí. Vedení radnice už dříve uvedlo, že aby mohl mít areál status veřejného koupaliště, muselo by investovat mnohem více peněz. Podle dřívějších projektů by vybudování plnohodnotného koupaliště stálo 70 až 100 milionů korun. Současný projekt označuje vedení radnice jako nízkonákladový. Radnice odhaduje, že roční náklady na provoz, údržbu a správce nepřesáhnou 700 tisíc korun.

Autoři | Foto Lucie Blažková

Štítky Liberec, Lesní koupaliště, Jan Korytář, koupaliště, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec dokončuje první etapu obnovy Lesního koupaliště, hotovo má být do měsíce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.