Počasí dnes18 °C, zítra14 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Nelegální reklamy podél silnic bude Liberecký kraj odstraňovat postupně

Nelegální reklamy podél silnic první třídy v Libereckém kraji bude krajský úřad řešit postupně. Výzvu k odstranění zaslal kraj zatím zhruba v pěti případech.

"Když to vlastníci nesundají, tak my přes naši akciovou společnost Silnice LK budeme objednávat zakrytí a následnou demontáž," uvedl vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp.

Nelegální billboardy podle něj nejsou v Libereckém kraji tak velký problém jako v jiných částech země. "Nahodile se tím zabýváme už nějakých 12 let a nepovolených reklamních zařízení u silnic první třídy není zase tolik jako jinde," řekl Čáp.

Za posledních deset let dal kraj odstranit zhruba 330 reklam a důslednější je i při jejich povolování. "V posledních letech krajský úřad reklamní zařízení povoloval pouze ve vybraných případech označení provozovny do vzdálenosti 200 metrů, a to za podmínky, že reklama nebyla zaměnitelná s dopravním značením," řekla krajská mluvčí Markéta Žitná.

Kraj tak podle Čápa může postupovat po etapách, každý měsíc chce začít řešit zhruba deset míst. "Nepovolených reklam nemáme tolik jako je jinde, takže to z hlediska bezpečnosti nepovažujeme za tak velký problém, abychom na to vrhli všechny své síly," uvedl. Přesný počet nepovolených reklamních zařízení v ochranných pásmech silnic první třídy krajský úřad aktuálně nezná, domluvil se ale v tomto směru na spolupráci s policií. "Budeme dělat společné kontroly a budou nám také posílat podněty," řekl Čáp.

Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy vyžaduje novela zákona o pozemních komunikacích. Majitelům nařizuje z bezpečnostních důvodů odstranění reklamy, pokud je blíž než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy. Zatímco na dálnicích o tom rozhoduje ministerstvo, na silnicích první třídy kraje. Silničáři v září napočítali kolem dálnic a silnic první třídy téměř 7000 reklamních zařízení, z toho asi 3000 jich odporovalo novému zákonu.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, Liberec, billboard, silnice, reklama, krajský úřad, Silnice LK a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nelegální reklamy podél silnic bude Liberecký kraj odstraňovat postupně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.