Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Liberecký kraj bude v zimě solit dalších 90 kilometrů silnic

Liberecký kraj začne letos v zimě solit dalších 90 kilometrů krajských komunikací. Vybrány byly na základě požadavku policie kvůli zvýšení bezpečnosti, případně proto, že jsou důležité pro zajištění veřejné autobusové dopravy. Celkem budou silničáři v zimě udržovat 2007 kilometrů silnic druhých a třetích tříd, zcela bez údržby zůstane jen asi 69 kilometrů.

Krajská správa silnic zajišťuje údržbu 2076 kilometrů silnic. Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu náročná. V průměru přijde kraj na více než 114 milionů korun. Podíl solených silnic se rok od roku zvyšuje. Letos budou silničáři solit už přes 743 kilometrů, to je 36 procent krajských silnic. Velká část silnic je ale v chráněných oblastech, kde se komunikace sypou pískem či drtí nebo jen pluhují. Jen pluhem se udržuje 62 kilometrů silnic. Silničáři už mají připraveno 12 tisíc tun soli a 25 tisíc tun písku a drtě.

"První oblast je v oblasti Jilemnicka, tam je jeden nový okruh, který přechází z inertního posypu na chemický kvůli požadavku starostů obcí. Solit se bude také silnice z Hodkovic nad Mohelkou přes Záskalí na Dlouhý Most do Liberce, tam je to hlavně na základě požadavku policie, aby tahle jediná objízdná trasa pro silnici 35 byla v zimě lépe udržovaná," řekl vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp. Cestáři budou solit nově také silnice třetí třídy vedoucí k České chalupě v Jizerských horách z Liberce, hlavně kvůli veřejné linkové dopravě.

Přibylo také silnic, které jsou osazeny značkou "zimní výbava", na které mohou vjet motoristé od 1. listopadu do 31. března pouze se zimními pneumatikami bez ohledu na počasí. V Libereckém kraji jsou takto označeny většinou silnice třetí třídy, ale i několik úseků silnic druhé třídy. Platí to pro silnici 290 z Desné na Souš a na stejné silnici také z Bílého Potoka na Smědavu. Zimní výbavu musí mít motoristé i na frekventovaných krkonošských silnicích 286 z Vítkovic na Horní Mísečky a 294 z Rokytnice nad Jizerou do Vítkovic. Nově osazena je touto značkou silnice třetí třídy v Pasekách nad Jizerou.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, pluh, sníh, Jan Čáp, silnice, zima, Liberec, Vítkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj bude v zimě solit dalších 90 kilometrů silnic  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.