Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Vidíme se? Podzim je pro chodce kritický, řidiči je mohou přehlédnout

Jak je důležité být na ulici vidět. To bylo hlavní poselství dopravně bezpečnostní akce Vidíme se?, kterou uspořádala policie společně se zástupci Besip a Týmu silniční bezpečnosti. Cílená byla především na děti, které jsou tou nejohroženější skupinou. Na prostranství u dvou základních škol Sokolovská a Vrchlického pak děti dostávaly reflexní prvky.

„V tomto období je potřeba být viditelní. Už od těch nejmenších dětiček se snažíme vysvětlovat, že musí být vidět a také být předvídatelní pro řidiče,“ řekl Miroslav Klásek ze společnosti Besip. „Vysvětlujeme jim jak se mají rozhlížet, jak se mají chovat na přechodech,“ doplnil.

Jen od začátku roku do konce září policisté v Libereckém kraji evidují 96 dopravních nehod s účastí chodců. „To je o devět více než loni,“ řekla mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Podle ní existuje řada možností, jak děti zviditelnit. „Doporučujeme používat reflexní pásky, placky. Vždycky je lepší, když toho mají na sobě víc,“ dodala.

Opatrní by v silničním provozu měli být jak chodci, tak řidiči, kteří by právě nevyzpytatelné chování dětí měli předvídat. „Řada lidí považuje děti za malé dospělé. Ale především menší děti se chovají nevyzpytatelně a řidiče dokáží překvapit,“ řekl Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Podle něj je další problém ten, že malé děti nejsou vidět za nejrůznějšími překážkami. „I proto je ta viditelnost dětí nejen za tmy velmi důležitá, aby řidič dokázal zastavit včas,“ dodal.

Autoři | Foto

Štítky Vidíme se?, Besip, Policie, Tým silniční bezpečnosti, Miroslav Klásek, Roman Budský, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bob Hozák

byť to v obci povinné není, nosím za tmy reflexní prvky... 2x v týdnu jdu do práce a z práce pěšky, mám reflex na obou rukách, na popruhu batohu vpředu, na batohu vzadu... pokaždé potkám minimálně 1-2 cyklouše v tmavém a zcela neosvětlené... o chodcích ani nemluvě, každej se cítí nesmrtelnej a akorát přivedou někoho jiného do neštěstí...

Čtvrtek, 2. listopadu 2017, 22:14Odpovědět

Vidíme se? Podzim je pro chodce kritický, řidiči je mohou přehlédnout  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.