Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Silničáři v Libereckém kraji mají před zimou sklady plné posypu

Silničáři v Libereckém kraji mají před zimou sklady plné soli a dalších posypových materiálů. Na krajských silnicích druhých a třetích tříd se bude opět víc solit. Chemicky se bude letos udržovat 743 kilometrů silnic, což je o 90 kilometrů víc než loni. Solit se tak bude zhruba 36 procent krajských komunikací. Zcela bez údržby zůstane v kraji jen 69 kilometrů.

Společnost Silnice LK, která zajišťuje údržbu krajských komunikací, má podle Pietera v zásobnících 12.000 tun soli a 25.000 tun inertního posypu. "Zimní údržba v kraji přijde v průměru na 114 milionů korun. Nejpříznivější pro nás byla zima 2013/2014, kdy nás to stálo necelých 75 milionů. Naopak nejnáročnější byla zima o rok dříve, která stála 153 milionů korun, což je více než dvojnásobek," řekl náměstek libereckého hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Nepodařilo se zatím podle Pietera realizovat dálkové ovládání signalizace na silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska, která se hustém sněžení preventivně uzavírá pro kamiony. Podobný režim bude stejně jako loni platit také na silnici 13 z Mníšku na Frýdlant a dál do Polska, kde mívají kamiony při sněžení problémy vyjet hlavně Albrechtický kopec a často tam zablokují dopravu. I tato silnice se proto bude při očekávaném silném sněžení pro kamiony uzavírat.

Na zimu jsou připraveny i Technické služby města Liberce. Posypem budou udržovat 407 kilometrů vozovek a 165 kilometrů chodníků. Odklízet budou také sníh z více než 3500 schodů, 345 autobusových a tramvajových zastávek a dalších míst, jako jsou parkoviště, náměstí nebo cesty v parcích. "Nově se budou technické služby starat o úseky komunikací ulic U Sídliště, Malátova, Masarykova a Vřesová, dále například část chodníku v ulici Generála Svobody," uvedl náměstek pro technickou správu majetku města Tomáš Kysela (dříve ANO). V průměru se náklady na zimní údržbu v Liberci pohybují kolem 30 milionů korun, loňská byla o polovinu dražší.

V podhorském Jablonci nad Nisou je zimní údržba náročná finančně i technicky. Kvůli velkému množství sněhu často nestačí jen pluhy, sníh se musí z ulic i odvážet. Rekordní byla zima 2009/2010, která stála městskou kasu 22 milionů korun. V průměru se náklady pohybují kolem 20 milionů. Letos se bude v Jablonci uklízet 163 kilometrů silnic, 59 kilometrů chodníků a 20 kilometrů čtverečních parkovacích ploch. Do úklidu města by se mělo zapojit i 30 až 40 nezaměstnaných v rámci veřejně prospěšných prací. "Je nutné, aby si ale lidé uvědomili, že žijeme v horském městě, že sníh neumíme odčarovat a je potřeba se povrchům vozovek a chodníků přizpůsobit," řekl náměstek primátora Miloš Vele (ODS).

Autoři | Foto Bezedný Frank

Štítky Liberec, Liberecký kraj, sníh, Silnice LK, zima, silnice, Marek Pieter, chodník, Silnice LK a.s., Polsko, Starostové pro Liberecký kraj, Miloš Vele

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři v Libereckém kraji mají před zimou sklady plné posypu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.