Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Od neděle platí nové jízdní řády. Na Liberecku jsou změny spíše kosmetické

Žádné zásadní změny. Tak se dá charakterizovat nový jízdní řád, který na rok začne platit na krajských linkách už v neděli 10. prosince. Kraj reaguje především na připomínky cestujících a také na data z centrálního dispečinku, který funguje rok. Trasy i časové polohy spojů ale zůstávají veskrze stejné. Jediné zásadnější změny jsou na Českolipsku, ale všechny cestující ocení.

„Na některých linkách jsme upravovali jízdní doby, aby autobusy neodjížděly ze zastávek dříve, než je uvedeno v jízdním řádu," řekl Otto Pospíšil, zástupce ředitele KORID LK.

Nově bude většina zastávek na znamení, což by mělo prospět plynulosti dopravy. „Jde nám hlavně o sjednocení pravidel pro cestující, ale i pro řidiče,“ dodal Pospíšil.

Například na Liberecku se změny týkají dvou vlakových a čtrnácti autobusových linek. Většinou jde o drobnosti a celý přehled najdete na webu iidol.cz v sekci Jízdní řády.

Větší změny pouze na Českolipsku

Jediné větší změny se chystají na Českolipsku, kde se upravuje celá dopravní koncepce a dochází ke změnám na železnici i autobusových linkách. Více vlaků pojede z České Lípy do Mladé Boleslavi pomocí prokladu osobních vlaků s rychlíky. „Na změně jsme se dohodli se Středočeským krajem a kromě vytvoření většího počtu přímých spojů považujeme za velký přínos také zkrácení cestovní doby o přibližně 25 minut,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu Marek Pieter.

Nově přibude autobus z České Lípy do Bělé pod Bezdězem a posílí se spoje mezi Prahou a Českou Lípou a Prahou a Doksy. „K tomu dojde díky přetrasování části spojů z linky Rumburk – Praha právě přes Doksy,“ dodal jednatel KORID LK Pavel Blažek.

Zcela nová linka pak vznikne na trase mezi Jabloncem a Hodkovicemi. Ta vznikne díky spolupráci mezi krajem a společností Monroe, která sídlí právě v Hodkovicích. „V první fázi zkušebně zavádíme tři páry nových spojů, celkem zajistí spojení mezi oběma městy pět párů spojů,“ přiblížil Pieter.

První návhry pro linku mezi Libercem a Jabloncem

Už v lednu by pak měly být zveřejněny první návrhy pro linku mezi Libercem a Jabloncem, která bude jezdit po nově vznikající silnici I/14.

Jízdní řády si cestující mohou zakoupit i papírové podobě. Cena je 20 korun a k dostání jsou v informačních centrech dopravců a vybraných měst, ale také přímo v autobusech.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky Liberec, Liberecký kraj, jízdní řády, Česká Lípa, KORID LK, jízdní řád, okres Česká Lípa, Praha, Marek Pieter, Jablonec, Pavel Blažek, Doksy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od neděle platí nové jízdní řády. Na Liberecku jsou změny spíše kosmetické  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.