Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Liberecký kraj chce finančně podpořit výstavbu nových cyklostezek

Liberecký kraj chce ve větší míře finančně podpořit výstavbu nových cyklostezek. Nové cesty pro cyklisty přibývají v kraji velmi pomalu. Kraj chce proto přispět na jejich výstavbu hlavně malým obcím, které by peníze na tyto projekty hledaly ve svých rozpočtech jen obtížně. Dotace na výstavbu je sice podle něj možné získat ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), nejsou ale na všechno.

"Státní fond sice podporuje cyklostezky, zaměřuje se ale spíše na dojíždění do práce, což třeba cyklostezka Nisa z Hrádku nad Nisou do Liberce, přiznejme, není. Jsou ale lokality, kde to vhodné je, jako je plánovaná trasa z Nového Boru do České Lípy a především liberecké úseky, které se připravují, by tuto dotaci mohly využít," doplnil liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Podpora z kraje by podle Půty měla být určena těm, kdo na tyto dotace dosáhnout nemohou.

"Nepůjdeme cestou dotačního titulu, chceme jít spíše tou cestou, že kdo bude připraven, bude mít stavební povolení, bude chtít soutěžit dodavatele, tak tam jsme připraveni podpořit třeba 50 procenty tak, aby to pro malé obce bylo motivační," řekl Půta. V plánu je například cyklostezka z Chrastavy do Bílého Kostela, kde by každá z obcí měla zaplatit tři miliony korun. Pokud se nepodaří získat dotaci z přeshraničního programu EU, budou obce žádat podporu z kraje. Pro šestitisícovou Chrastavu by podle Půty zřejmě financování stavby bylo menším problémem než pro Bílý Kostel, který má roční rozpočet osm milionů korun.

Podpora rozvoje cyklodopravy patří už léta k prioritám Libereckého kraje. V současné době je v kraji zhruba 250 značených cyklotras a stezek, dohromady je to více než 2200 kilometrů. K nejvytíženějším patří Jizerská magistrála, ale i hotové úseky Greenways Jizera, Singltrek pod Smrkem, trasy kolem Máchova jezera nebo v Českém ráji. I když cyklotras přibývá, většinou využívají již existující komunikace. Snahou je proto oddělit postupně trasy pro cyklisty od motorové dopravy. Na rozvoj cyklistické dopravy a přípravu projektů dá letos Liberecký kraj 8,5 milionu korun.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, cyklistika, cyklostezka, stavba, Státní fond dopravní infrastruktury, Martin Půta, dotace, Starostové pro Liberecký kraj, Evropská unie, Liberec, Lužická Nisa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Jako liberecký cyklista šílím z cyklostezek, které jsou vytvořeny z krajnice, takže když zaprší stojí na nich 10 cm vody. Právě tak nesnáším raritu Liberce, že většina cyklostezek vedoucich po silnici před křižovatkou končí a místo aby vás vyvedla na chodník, vás mrskne do křižovatky mezi auta. To má jen Liberec, žádné jiné město, a je to ostuda.

Úterý, 13. února 2018, 13:08Odpovědět

Liberecký kraj chce finančně podpořit výstavbu nových cyklostezek  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.