Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Město vykoupí areál autobusového nádraží včetně buněk. Připraveno má 23,5 milionu

Jak daleko je výstavba nového autobusového terminálu? Rada města nyní schválila odkup autobusového nádraží včetně nechvalně proslulých buněk. Pokud celý záměr projde zastupitelstvem, bude pokračovat příprava projektu, který by měl vyjít na 165 milionů korun a mohl by být do dvou let hotový.

Na výkup pozemků má město připraveno 20,5 milionu korun, na buňky další tři. Celková cena by se ale mohla snížit prodejem podílu města ve společnosti FinReal Liberec. „Kromě výkupu areálu autobusového nádraží prošel radou města právě i prodej sedmiprocentního podílu města ve společnosti FinReal Liberec společnosti LIAD,“ řekl náměstek primátora pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace Jan Korytář.

Právě LIAD je současným majitelem a provozovatelem nádraží. „Tato transakce městu přinese 5,2 milionu korun a fakticky sníží výdaje města na cca 18,3 milionu, které budou navíc rozložené do čtyř let,“ dodal Korytář.

Pokud zastupitelstvo příští týden odkup nádraží schválí, bude pokračovat příprava projektu nového terminálu. Ten by podle Korytáře mohl začít fungovat do dvou let. „Pokud se tak stane, město Liberec může mít moderní areál autobusového nádraží s parkovacím domem a druhého dopravce pro příměstskou dopravu plus pozemky mezi ulicemi Žitavská a Vaňurova, kde tak vznikne prostor pro další obytnou zástavbu a nový park,“ řekl náměstek.

Nový terminál, jehož součástí bude čtyřpatrový parkovací dům a moderní odbavovací hala, vznikne podle návrhu architekta Petra Stolína. Vedle odpovídajícího zázemí autobusového nádraží se v návrhu počítá i s pasáží, komerčními prostory pro veřejnost a zázemím pro návštěvníky Liberce. Na střeše objektu je plánovaná vyhlídková terasa.

Parkovací dům by měl mít kapacitu 478 parkovacích míst a tzv. „zelenou střechu“. Předpokládané výdaje projektu činí 165 milionů korun bez DPH, přičemž 85% nákladů pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

Autoři | Foto MML

Štítky autobusák, autobus, nádraží, Liberec, terminál, autobusové nádraží, projekt, Jan Korytář, lycée international Alexandre-Dumas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město vykoupí areál autobusového nádraží včetně buněk. Připraveno má 23,5 milionu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.