Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Billboardy od silnic prvních tříd v Libereckém kraji zmizely. Zůstal jen jediný

Liberecký krajský úřad zatím vyzval k odstranění 45 nepovolených billboardů umístěných podél silnic prvních tříd v kraji. Nereagoval jediný vlastník. Svou reklamu nedaleko silnice I/38 ve Starých Splavech na Českolipsku neodstranil ani nezakryl. Úřad ji proto nechá na vlastní náklady v dubnu zakrýt, a pokud ji vlastník neodstraní, tak následně i odstranit. Ostatní reklamy na svoje náklady odstranili.

Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy vyžaduje novela zákona o pozemních komunikacích platná od loňského září. Majitelům nařizuje z bezpečnostních důvodů odstranění reklamy, pokud je blíž než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy.

Zatímco na dálnicích o tom rozhoduje ministerstvo, na silnicích první třídy kraje. Silničáři loni v září napočítali kolem dálnic a silnic první třídy téměř 7000 reklamních zařízení, z toho asi 3000 jich odporovalo novému zákonu.

Výzvy k odstranění reklam vydává liberecký krajský úřad na základě podnětů od policie i vlastního šetření. „Pokračujeme v tom. Odhaduji, že ještě nějakých 150 až 200 reklam v ochranných pásmech silnic prvních tříd v kraji je nepovoleno, takže k těm se postupně dostaneme," řekl vedoucí krajského odboru dopravy Jan​ Čáp.

Povolit novou reklamu podle něj není možné, jen označení provozovny do 200 metrů od silnice, reklama ale nesmí být zaměnitelná s dopravním značením. „V současné době ale o to nikdo ani nežádá," poznamenal. Ve srovnání s jinými regiony na tom byl podle Čápa, pokud jde o reklamy, Liberecký kraj velmi dobře.

Billboardům se úřad systematicky věnuje od roku 2006. „Kdy jsme dělali systematicky jednotlivé tahy, třeba z Turnova až na hranici s Královéhradeckým krajem. Reklamy jsme zakryli, majitelé bojovali, ale nakonec ty reklamy vesměs zmizely," dodal.

Za posledních deset let tak od silnic v Libereckém kraji zmizelo podle odhadů více než 300 nepovolených billboardů.

Autoři

Štítky billboard, silnice, Liberecký kraj, reklama, dálnice, okres Česká Lípa, Jan Čáp, Silniční zákon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Billboardy od silnic prvních tříd v Libereckém kraji zmizely. Zůstal jen jediný  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.