Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Vlaky do Drážďan zajistí nový dopravce. Vogtlandbahn výsledek soutěže napadl

Vlaky z Liberce do Drážďan by měl v příštím roce převzít nový dopravce. Ve společné německo-české soutěži zvítězila firma Verkehrsgesellschaft Start Ostsachsen, která patří do skupiny Deutsche Bahn.

Současný dopravce Vogtlandbahn, který na trase jezdil od roku 2014, skončil až druhý. S dopravcem zatím nemůže kraj uzavřít smlouvu, Vogtlandbahn výsledek soutěže napadl u německého antimonopolního úřadu.

Nového dopravce pro přeshraniční spojení na trase z Liberce do Drážďan a také z Liberce přes Žitavu a Varnsdorf do Seifhennersdorfu do roku 2031 vybíral liberecký kraj ve spolupráci s Ústeckým krajem a německými partnery.

„Společnost Verkehrsgesellschaft Start Ostsachsen by měla od 14. prosince 2019 převzít spoje z Liberce do Drážďan a také další spoje v okolí Drážďan," uvedl mluvčí krajského úřadu Filip Trdla. Z Liberce do Seifhennersdorf by pak měl dopravce začít jezdit o rok později od 12. prosince 2020.

Společného dopravce vybíraly v soutěži české kraje s německými partnery poprvé před deseti lety právě pro trať z Liberce přes Žitavu do Varsdorfu. Do roku 2010 tam dopravu zajišťovaly České dráhy, Railtrans a Deutsche Bahn. Od prosince 2010 na základě veřejné soutěže jezdí celou trasu jediná německá společnost Vogtlandbahn pod značkou Trilex. V prosinci 2014 převzala také vlaky z Liberce do Drážďan a o letních víkendech zajišťuje navíc i železniční spojení z Liberce do Doks k Máchovu jezeru.

Veřejná soutěž na zajištění železničních spojů není jediná. Liberecký kraj v současné době připravuje i vypsání velkého tendru na zajištění regionální autobusové dopravy zhruba za čtyři miliardy korun. Připravují se také soutěže na některé další vlakové linky.

„Všechny vnitřní linky máme vysoutěžené, zbývají nám ty přes hranici kraje do sousedního Královéhradeckého, Středočeského a Ústeckého a tam jednáme o společném postupu se sousedními kraji," řekl Pavel Blažek, jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Vogtlandbahn, vlaky, Liberecký kraj, Drážďany, Verkehrsgesellschaft Start Ostsachsen, soutěž, Liberec, Deutsche Bahn, Žitava, Seifhennersdorf, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Varnsdorf

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlaky do Drážďan zajistí nový dopravce. Vogtlandbahn výsledek soutěže napadl  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.