Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Postrach řidičů v podobě Rádelského mlýnu se dočká přestavby, bude bezpečnější

Ještě tento rok by měla začít přestavba křižovatky Rádelský mlýn, která je obávaným místech řidičů. Oblast spojovaná s vysokým počtem nehod by se měla radikálně proměnit. Nově zde bude třípatrová křižovatka.

Křižovatka Rádelský Mlýn na Liberecku bude bezpečnější. Mimoúrovňová křižovatka na hlavním tahu z Liberce na Turnov a Prahu je častým místem dopravních nehod a řidiči se tam v minulosti několikrát dostali i do protisměru. Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) teď připravuje její přestavbu.

Stavební povolení vydáno

Náklady se odhadují na více než 400 milionů korun, stavba by měla začít ještě letos na podzim. Na dotaz řekla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. Liberecký kraj už pro stavbu vydal stavební povolení. „Základní myšlenkou rekonstrukce je zvýšit bezpečnost a odbourat tam křížení, kde vznikaly dopravní nehody. Ze stávající mimoúrovňové křižovatky dvouúrovňové se stane třípatrová mimoúrovňová křižovatka tak, aby se zamezilo střetům,“ řekl vedoucí odboru dopravy Libereckého kraje Jan Čáp.

Klíčový bude podle něj nový nájezd na dálnici od Rychnova směrem na Liberec, zlepší se i odbočení ze směru od Liberce na Jablonec. „V současné době sjezd silnici podjíždí a nově půjde nad silnicí, takže tam vznikne přemostění,“ doplnil. Největší dopravní omezení kvůli stavbě se podle Čápa dají čekat v příštím roce.

Křižovatka zajišťuje propojení čtyřproudé dálnice 35 Turnov - Liberec se silnicí I/65 do Jablonce nad Nisou. „Ta křižovatka je historicky nebezpečná od doby, kdy vznikla. Nepřirozeně se tam najíždí například ve směru od Rychnova na Liberec, jezdí se doleva a ještě v nedávné minulosti se tam stávalo, že řidiči vjeli do protisměru. Bylo tam i několik smrtelných nehod a těžkých zranění,“ řekl komunikační inženýr dopravní policie v Liberci Vlastimil Malý.

Nebezpečná místa

Křižovatka má i další nebezpečná místa, kde se i několikrát do roka stávají havárie, policie proto podle něj připravovanou přestavbu vítá a od začátku na ní spolupracovala. Křižovatka je podle Ledvinové v původním provedení z roku 1973, kdy šlo o křižovatku silnice I. třídy se silnicí II. třídy. Její význam se ale výrazně změnil, dnes je součástí mezinárodní silnice E442. „V rámci přestavby bude zvětšen oblouk na hlavní trase Liberec - Turnov, upraveny budou všechny směrové větve k plynulejší a bezpečnější jízdě. Součástí jsou opěrné i zárubní zdi, armované svahy, úprava odvodnění křižovatky a úprava části dnešní cyklostezky,“ popsala rozsah prací mluvčí. ŘSD připravuje veřejnou soutěž na dodavatele, vizualizace projektu je na internetových stánkách nedalekého Rychnova u Jablonce nad Nisou.

Autoři | Foto vodnimlyny.cz

Štítky doprava, Rádelský mlýn, křižovatka, ŘSD, rekonstrukce, silnice, Liberec, Ředitelství silnic a dálnic, Liberecký kraj, Turnov, Rychnov u Jablonce nad Nisou, Praha, Jablonec nad Nisou, mlýn

Postrach řidičů v podobě Rádelského mlýnu se dočká přestavby, bude bezpečnější  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.