Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

První dva měsíce na silnicích. Pět těžkých zranění, žádní mrtví

Za první dva měsíce letošního roku byla Policie ČR v Libereckém kraji volána k celkem 723 dopravním nehodám. To představuje sice meziroční nárůst o celých 95 nehod, následky však byly nižší. O život na silnicích v Libereckém kraji nikdo nepřišel, 5 osob bylo těžce zraněno. Došlo k 119 lehkým zraněním.

„Meziročně došlo k poklesu usmrcených o 2 osoby. Také evidujeme o 1 těžce zraněnou osobu měně než za první dva měsíce loňského roku. Počet lehce zraněných se nepatrně zvýšil o šest osob," sdělila  Vlasta Suchánková, vedoucí oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství PČR Libereckého kraje.

Nejvíce nehod eviduje za první měsíc letošního roku Liberecko. Celkem v tomto okrese došlo k 304 nehodám. Dále Českolipsko, kde došlo ke 202 nehodám. Následuje Jablonecko se 116 nehodami a Semilsko se 101 nehodami.

Preventivní aktivity

Meziročně více nehod o 73 případů v kraji zavinili řidiči motorových vozidel – celkem 559. Zvěř a domácí zvířata byly viníky 134 nehod. Zde evidujeme nárůst o 8 případů. Řidiči nemotorových vozidel zapříčinili 6 nehod. Stejně tak chodci. V 11 případech byla na vině závada pozemní komunikace. Alkohol či drogy asistovaly u 18 nehod, to je ve srovnání s lednem a únorem 2018 méně o 14 případů. 

Liberecký kraj spustil své preventivních aktivity naplánované pro letošní rok. Dne 13. 3. 2019 se v budově Krajského úřadu Libereckého kraje odehrál zajímavý program pro středoškoláky „Nehodou to začíná“, který navštívilo zhruba 200 studentů. Další výukové dny s tématem dopravní bezpečnosti se odehrály v mateřských školách po celém kraji. Následovat budou základní školy, kam přijede populární program projektu „Markétina dopravní výchova“.

Kurzy bezpečné jízdy

„Od počátku týdne je také možnost registrovat se do kurzů bezpečné jízdy pro motocyklisty. První termíny proběhnou již na konci května. Prozatím máme kapacitu na 4 kurzy, celkem pro 240 řidičů. Projekt „Učme se přežít“ běží již 9. rokem a máme na něj velmi pozitivní odezvu,“ dodává Jan Sviták, náměstek hejtmana pro rezort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Kraj realizuje celou řadu dalších aktivit, zejména směrem k dopravní výchově dětí. V dubnu proběhnou semináře pro pedagogy, které jim napoví jak  ukotvit dopravní výchovu ve výuce. Kraj s partnery také připravuje realizaci tradičních dopravních soutěží mladých cyklistů. Liberecký kraj bude hostit také celorepublikové finále této soutěže, která v letošním roce oslaví 40 let své existence.

Tisková zpráva | Foto Tomáš Fučík

Štítky nehody, Liberecký kraj, tým silniční bezpečnosti, havárie, Policie České republiky, silnice, Jan Sviták, okres Česká Lípa, okres Jablonec nad Nisou, okres Semily, úraz

První dva měsíce na silnicích. Pět těžkých zranění,  žádní mrtví  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.