Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Odstávka kabinové lanovky na Ještěd v Liberci bude delší

Odstávka kabinové lanovky na Ještěd v Liberci bude delší. Důvodem jsou technické problémy spojené s výměnou pohonu a zabezpečovacího zařízení. Původně měla lanovka začít jezdit po bezmála tříměsíční výluce od pátku. Nový termín zprovoznění bude teprve upřesněn.

Dvoukabinová lanovka na Ještěd je mimo provoz od 1. dubna. Hlavním důvodem odstávky byla výměna pohonu, předchozí byl po 43 letech morálně i fyzicky opotřebovaný. Dosud měla lanovka pohon stejnosměrným proudem, nově je už ve strojovně střídavý motor s frekvenčním měničem.

Zároveň se modernizovalo zabezpečovací zařízení. „Víceméně to je hotové. Doteď jsme to zkoušeli s prázdnými kabinami a jezdilo to s určitými problémy, které jsme ale uměli řešit. Dnes jsme dělali zátěžovou zkoušku a objevil se závažnější problém," řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Konkretizovat ho nechtěl a zatím ani nedokáže odhadnout, kdy bude možné zahájit provoz. Není tak jisté, zda lanovku budou moci využít účastníci dětské letní olympiády, která začíná v neděli. České dráhy jako provozovatel lanovky jim chtěly nabídnout levnější jízdné.

Lanovka na Ještěd

Lanovka na Ještěd jede čtyři minuty a drží ji lano o průměru pět centimetrů. Délka trati kabinové lanovky dosahuje 1188 metrů. V nejvyšším bodě se lanovka dostává 30 metrů nad zem. Loni se jí svezlo 295 tisíc lidí. Patří mezi nejstarší klasické lanové dráhy, v provozu je přes 85 let. Využívají ji především turisté z Česka, Německa a Polska, z vrcholu hory se jim nabízí výhled na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj a České středohoří.

Autoři | Foto rozhlednajested.cz

Štítky lanovka, Ještěd, České dráhy, Liberec, lanová dráha, kabinová lanovka, Letní olympijské hry, Německo, Polsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odstávka kabinové lanovky na Ještěd v Liberci bude delší  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.