Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nové silnice z Mimoně směrem na Mnichovo Hradiště se letos nedočkají, stavba se odkládá na příští rok

Na novou silnici druhé třídy si na Českolipsku patrně ještě nějaký čas počkají. Nakonec totiž byly práce posunuty až na příští rok. Důvodem je chybějící dodavatel, který by rekonstrukci provedl.

Dlouho plánovaná rekonstrukce silnice druhé třídy z Mimoně na Českolipsku směrem na Mnichovo Hradiště začne až příští rok. Podle původních plánů měly práce na frekventované silnici 268 začít už letos, nepodařilo se ale v soutěži vybrat dodavatele. Všechny nabídky byly vyšší než předpokládaná cena. Kraj proto soutěž zrušil a bude ji znovu vypisovat pravděpodobně v říjnu. Stavba by pak mohla začít příští rok na jaře, řekl vedoucí odboru dopravy Libereckého kraje Jan Čáp.

Silnice není v dobrém stavu, největším problémem jsou tam hluboké vyjeté koleje. „Proto Silnice LK odfrézují ty nejhorší úseky, nejhorší koleje, aby se to, než vybereme dodavatele stavby, zlepšilo,“ řekl Jan Čáp. Práce by měly začít už ve čtvrtek a potrvají do konce příštího týdne. „Frézování se bude dělat po úsecích a doprava bude vždy svedena na polovinu vozovky a řízena semafory. Nebude se dělat celých 12 kilometrů, ale necelých sedm,“ dodal Čáp.

Oprava silnice 268 od železničního přejezdu v Mimoni po hranici se Středočeským krajem v Dolní Krupé potrvá dva roky. Silnice je důležitou spojnicí do bývalého vojenského prostoru Ralsko a její rekonstrukce by měla podle projektu stát 187 milionů korun. Součástí projektu jsou i rekonstrukce dvou mostů a propustků, přeložky inženýrských sítí, výstavba autobusových zastávek nebo přestavba rozlehlé křižovatky v centru Kuřívod na kruhový objezd.

Silnice se ale nebude dělat celá, stavba nezahrnuje zhruba 1,5 kilometru zatáček u Horní Krupé. Tento úsek se bude dělat samostatně. Projektant původně na základě doporučení všech dotčených orgánů státní správy, hlavně policie, navrhnul napřímení úseku od hranice se Středočeským krajem. Měla se udělat přeložka, která by vedla ve skalním zářezu. „Jenom tenhle úsek by stál kolem 400 milionů korun,“ řekl Čáp. Krajští radní to odmítli, cena se jim zdála příliš vysoká. Silnice tak povede v původní trase, bude jen širší a přibude třetí pruh ve stoupání. Náklady budou zhruba desetinové.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky silnice, rekonstrukce, Mimoň, Mnichovo Hradiště, okres Česká Lípa, Silnice LK a.s., Středočeský kraj, Liberecký kraj

Nové silnice z Mimoně směrem na Mnichovo Hradiště se letos nedočkají, stavba se odkládá na příští rok  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.