Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V České Lípě se zaměřili na vraky v ulicích, začali je odtahovat

V České Lípě se zaměřili na vraky aut odstavené v ulicích a začali je odtahovat. Náklady, které se pohybují kolem 300 korun, platí město. Pokud se ale podaří dohledat majitele, tak je po něm vymáhá. Nepojízdná auta odstavená na městských pozemcích už městští úředníci mapují několik měsíců.

„Vraky nejen hyzdí vzhled míst, ve kterých se nacházejí, ale mohou být i nebezpečné. Mohou se okolo nich stahovat osoby bez domova, různí zlodějíčci, kteří zkoumají, co by ještě ukradli. O části auta, které jsou poházené okolo, se může někdo zranit. Zároveň mohou z auta vytékat provozní kapaliny, které pak ničí životní prostředí," řekl místostarosta Jaroslav Turnhöfer (Živá Lípa). Odstavené vraky podle něj navíc blokují místa k parkování, kterých je ve městě nedostatek.

Není to jednoduché

„Legislativně to není jednoduchá záležitost, navíc celý proces je i časově náročný," řekl. Prohlásit auto za vrak navíc není podle místostarosty snadné. Zákon definuje vrak velmi obecně, což bývá v praxi problém, protože je těžké posoudit, kdy už auto vrakem je a kdy jím ještě není.

„Obecně lze říci, že vrakem je auto, které je zjevně nepojízdné, například mu chybí kola, motor, volant, části karoserie, skla a nejlépe více věcí najednou," doplnila mluvčí. Pokud úředníci takové auto na městských pozemcích objeví, je jejich primární snahou stav auta zaznamenat a dohledat majitele. Když se to nepovede, nechá ho odklidit město.

Odtáhli několik aut

„Už se nám podařilo několik takových aut odtáhnout, například z ulice E. Filly, z Moskevské nebo Liberecké ulice. Další lokality máme vytipované, budeme také rádi za případné podněty od občanů. Samozřejmě s odtahy město má nějaké náklady, ale myslím, že tato aktivita má smysl. Navíc, pokud se nám podaří dohledat majitele po odtahu auta, vymáháme pak náklady na něm. Vítáme však snahu občanů, kteří se o odstranění svých vraků postarají sami, bez zásahu města," dodal Turnhöfer.

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky vraky, vraky aut, Česká Lípa, odtah

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V České Lípě se zaměřili na vraky v ulicích, začali je odtahovat  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.