Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Autobus přes soušskou přehradu má za sebou zkušební provoz. Za pět týdnů přepravil přes pět set lidí

Začátkem srpna začala jezdit z Tanvaldu na Smědavu autobusová linka. Šlo o zkušební provoz, který měl ukázat, zda o ni bude zájem. Během pěti týdnů linka přepravila 562 lidí, v některých dnech tak byla i přeplněná.

Silnice kolem soušské přehrady vede částečně v prvním ochranném pásmu, provoz tam je navíc omezen pro vozidla do 3,5 tuny. „Udělení výjimky předcházel velmi složitý proces schvalování,“ vysvětlil Jan Sviták, náměstek hejtmana. I proto linka jezdila jen měsíc.

Na lince jezdil elektrobus s kapacitou devětadvaceti míst. Vyrážel z Tanvaldu a končil na Smědavě, kde mohli lidé jedoucí na Frýdlantsko přestoupit na další autobus. Cesta z Frýdlantska na Tanvaldsko se tak díky elektrobusu zkrátila o desítky kilometrů.

O linku byl mezi cestujícími slušný zájem. „I přes zahájení provozu až v polovině prázdnin linku využilo 552 cestujících. Bezproblémový byl také průjezd autobusu mezi Smědavou a Souší,“ dodal Sviták.

V některých dnech pak byl autobus dokonce přeplněný a při překonávání velkého výškového rozdílu se přetěžovaly elektrické součástky. Autobus musel být dokonce několikrát odstaven, aby se namáhané součástky ochladily. 

V plánech pro příští sezonu je hned několik změn. Autobus by mohl jezdit na zemní plyn a zajíždět by mohl například do Harrachova, kam nemohl elektrobus protože tam není dobíjecí elektrostanice.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Smědava, autobus, souš, Tanvald, liberecký kraj, Jan Sviták, Frýdlantsko, Tanvaldsko, Souš (Králický Sněžník)

Autobus přes soušskou přehradu má za sebou zkušební provoz. Za pět týdnů přepravil přes pět set lidí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.