Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Do rozvoje cyklodopravy dal letos Liberecký kraj 20 milionů korun

Do rozvoje cyklodopravy dal letos Liberecký kraj rekordních 20 milionů korun. V roce 2016 na takové projekty rozdělil z dotačního programu jen pět milionů, loni deset. Rozvoj cyklodopravy patří k prioritám kraje, v minulosti ale přispíval hlavně městům a obcím na přípravu projektů a jejich realizaci. Teď se kraj do výstavby zapojí sám. Ještě letos chce poprvé požádat o dotace na výstavbu cyklostezky ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), další projekty chystá.

Kraj dokončil projektovou přípravu stavby úseku mezi Chotyní a Bílým Kostelem nad Nisou na páteřní cyklotrase Odra-Nisa a má už i stavební povolení. Výstavba bezmála 800 metrů dlouhého úseku přijde téměř na 19 milionů korun. Pro obce je to příliš, proto financování převzal kraj. Pokud s žádostí o dotaci ze SFDI uspěje, z vlastního zaplatí pět milionů. „Je to úsek velmi komplikovaný, protože obchází skalní těleso, které bude muset být částečně odstřeleno. Měli bychom to realizovat v příštím roce, je to ale podmíněno získáním dotace," řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj chce také žádat o dotaci z přeshraničního programu malých projektů česko-polsko. Získat chce peníze na dopravní značení cyklotras na Frýdlantsku a Jablonecku. Kraj také spolupracuje s Cvikovem a Svorem na přípravě další etapy Cyklostezky svaté Zdislavy, která by měla obě obce propojit. Přípravu komplikují složité majetkoprávní vztahy, i na tuto stavbu chce kraj žádat dotaci ze SFDI, žádost plánuje podat v roce 2021.

Cyklotrasy v kraji

V Libereckém kraji je zhruba 250 značených cyklotras a stezek, dohromady je to více než 2200 kilometrů. K nejvytíženějším patří Greenway Jizera, ale také Jizerská magistrála, Singltrek pod Smrkem, trasy kolem Máchova jezera nebo v Českém ráji. Od letošního roku je Liberecký kraj členem Asociace měst pro cyklisty a snaží se více zapojit do řešení problematiky spojené s městskou mobilitou a otázkami cykloturistiky, cyklistické dopravy a její koordinace s dalšími druhy dopravy.

Autoři | Foto

Štítky cykloturistika, Liberecký kraj, cyklodoprava, projekt, dotace, Státní fond dopravní infrastruktury, cyklistická trasa, Bílý Kostel nad Nisou, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do rozvoje cyklodopravy dal letos Liberecký kraj 20 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.