Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kabinová lanovka na Ještěd kvůli technické závadě nejezdí

Kabinová lanovka na Ještěd od rána nejezdí kvůli technické závadě. Problémy jsou se softwarem, na opravě se intenzivně pracuje, řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Kdy lanovka pojede, zatím nedokázal odhadnout, podle odhadů může výluka trvat i celé dopoledne.

„Máme problém v bezpečnostních obvodech. Než nám to dají do pořádku, nemůžeme jezdit," doplnil přednosta.

Lanovka prošla letos na jaře modernizací. Mimo provoz proto byla od 1. dubna do 27. června. Hlavním důvodem odstávky byla výměna pohonu, předchozí byl po 43 letech opotřebovaný. Dříve měla lanovka pohon stejnosměrným proudem, nově je ve strojovně střídavý motor s frekvenčním měničem. Zároveň prošlo modernizací zabezpečovací zařízení a právě kvůli problémům s ním se v červnu odstávka o týden protáhla.

Lanovka na Ještěd

Dvoukabinová lanovka na Ještěd patří mezi nejstarší klasické lanové dráhy, v provozu je přes 85 let. V letech 1932 až 1933 ji na náklady Československých státních drah vybudovala chrudimská firma František Wiesner. Délka trati dosahuje 1188 metrů. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, vrchní pod Ještědem o 400 metrů výš. V nejvyšším bodě se kabina dostává 30 metrů nad zem. Na Ještěd jede kabina čtyři minuty a drží ji lano o průměru pěti centimetrů. Využívají ji především turisté z Česka, Německa a Polska, z vrcholu hory se jim nabízí výhled na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj a České středohoří. Loni přepravila na vrchol 295 tisí lidí, šlo tak podle Štěpána o druhou nejúspěšnější sezonu od roku 1992, kdy ji využilo 350 tisíc lidí.

Autoři | Foto Hotel Ještěd

Štítky lanovka, Ještěd, České dráhy, Liberec, porucha, lanová dráha, František Wiesner, Německo, Polsko, Česko, kabinová lanovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kabinová lanovka na Ještěd kvůli technické závadě nejezdí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.