Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kontroly těch, co kontrolují. Krajský úřad se zaměřuje na STK

Celkem čtrnáct Stanic technické kontroly je v Libereckém kraji. Na ně jezdí pravidelně řidiči se svými auty. Jak ale takové STK fungují a probíhá tam vše podle platné legislativy? Na to pravidelně zaměřuje krajský úřad, který letos provedl sedm kontrol, dalších šest kontrol pak proběhlo přímo z ministerstva dopravy.

„Zákon o podmínkách provozu na pozemních komunikacích nařizuje krajským úřadům kontrolovat činnost STK. Naší povinností je provádět tyto prohlídky na každé stanici nejméně jednou za tři roky, my dokonce intervaly zkracujeme a provádíme kontroly minimálně jedenkrát za dva roky,“ uvedl Jan Čáp, vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje.

Kontroly odhalily pět problémů. „Oproti předchozímu roku jde o výrazné zlepšení. V roce 2018 uložil krajský úřad 8 pokut v souhrnné výši 53 tisíc korun,“ dodal Čáp. I v příštím roce krajský úřad chystá sedm kontrol STK.

Mezi nejčastější nedostatky patří nedodržení požadovaných úkonů a dále nesprávné vyhodnocení zjištěných závad. V letošním roce probíhalo jedno správní řízení s technikem STK, které skončilo udělením pokuty. Kontrolnímu technikovi může být za přestupky uložena pokuta do výše 50 tisíc korun, STK jako právnické osobě až do výše 5 milionů korun.

Za podmínek stanovených zákonem může krajský úřad odejmout oprávnění k provozování STK a ministerstvo dopravy také profesní osvědčení kontrolního technika. „Tím důvodem je například to, že kontrolní technik závažným způsobem nebo opakovaně porušil své povinnosti při provádění technických prohlídek. Nejvyšší pokuta, kterou jsme v minulosti udělili, činila 250 tisíc korun,“ uzavřel Jan Čáp.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky STK, kontroly, Liberecký kraj, krajský úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontroly těch, co kontrolují. Krajský úřad se zaměřuje na STK  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.