Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rádelský mlýn i průtah Libercem. Dopravu letos zkomplikují velké silniční stavby

Dopravu v Libereckém kraji zkomplikují letos velké silniční stavby. Největší bude připravovaná modernizace mimoúrovňové křižovatky Rádelský Mlýn na hlavním tahu z Liberce na Prahu. Práce na projektu za 400 milionů korun začaly už před zimou kácením stromů, samotná stavba začne na konci března a potrvá dva roky, řekl vedoucí odboru dopravy Libereckého kraje Jan Čáp. Pracovat se bude i na průtahu Libercem nebo na přemostění Jizery v Turnově.

Křižovatka Rádelský Mlýn je v původním provedení z roku 1973, kdy šlo o křížení silnice I. třídy se silnicí II. třídy. Význam obou silnic se ale od té doby výrazně změnil. Křižovatka je součástí mezinárodní silnice E442. Úpravu nutně potřebuje, v minulosti se na ní nebo v její blízkosti stalo několik smrtelných nehod. „Bude zvětšen oblouk na hlavní trase Liberec - Turnov, upraveny budou všechny směrové větve k plynulejší a bezpečnější jízdě," popsala již dříve rozsah prací Nina Ledvinová, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které je investorem.

„Už teď je jasné, že se nebude možné ve směru jak od Liberce, tak od Hodkovic nad Mohelkou napojit na silnici I/65 na Rychnov u Jablonce a Jablonec," řekl Čáp. Pokračovat ale budou podle něj i práce na rekonstrukci mostu přes Jizeru na silnici I/35 v Turnově. Pokud to počasí dovolí, měly by tam práce na druhé půlce mostu začít na počátku března a doprava tam bude stejně jako loni svedena do protisměru. Rekonstruovat se bude také most na silnici 35 v Liberci u Makra a pokračovat budou opravy povrchů a mostů na stejné silnici od Liberce na Chrastavu.

Velké akce připravil i Liberecký kraj. K největším bude patřit dlouho plánovaná rekonstrukce silnice druhé třídy z Mimoně na Českolipsku na Mnichovo Hradiště za zhruba 190 milionů korun. Součástí projektu jsou rekonstrukce dvou mostů a propustků, přeložky inženýrských sítí nebo přestavba rozlehlé křižovatky v centru Kuřívod. „Kraj na stavbu získal 157 milionů z evropských fondů," řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Pokračovat bude rekonstrukce silnice 610 z Turnova na hranici se Středočeským krajem. Začne stavba obchvatu Zákup nebo rekonstrukce silnice z Podbozkova do Cimbálu na Semilsku.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky silnice, stavby, ŘSD, 2020, Liberec, Liberecký kraj, Turnov, rekonstrukce, Jizera, Praha, Ředitelství silnic a dálnic, Jan Sviták, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rádelský mlýn i průtah Libercem. Dopravu letos zkomplikují velké silniční stavby  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.