Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Omezení průjezdu kamionů přijde Liberecký kraj na skoro čtyři miliony

Omezení průjezdu kamionů po zavedení mýtného na silnicích prvních tříd přijde podle odhadů Liberecký kraj na 3,8 milionu korun bez DPH. Značkami zakazujícími tranzit kamionů nad 12 tun chce kraj osadit úseky silnic druhé třídy 262 z České Lípy na Zákupy a 270 z Jablonného v Podještědí na Mimoň. Právě Mimoň je podle prvních informací postižena nejvíce, řekl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

V Libereckém kraji platí od Nového roku kamiony nově mýto na silnici I/35 z Turnova na Jičín a také na silnici I/38 z Mladé Boleslavi na Jestřebí na Českolipsku. Zatímco u prvního úseku není mnoho možností, jak ho objet a problémy tam hlášeny nejsou, v případě druhého už v obcích na objízdných trasách zvýšený počet kamionů zaznamenali. „Najíždějí sem kamiony dopravních firem, které jsme tu v minulosti nikdy neviděli, hodně jsou z Polska a Slovenska," řekl mimoňský starosta Petr Král (ANO).

Přes Mimoň vede jedna z tras, po kterých kamiony jedoucí na Českou Lípu, Rumburk nebo Děčín zpoplatněný úsek I/38 objíždějí. Je zhruba stejně dlouhá jako zpoplatněný úsek, město ale nemá obchvat, a těžká nákladní auta tak projíždějí centrem. Stává se, že zablokují i některý z kruhových objezdů, které nejsou na velké kamiony s návěsem a přívěsem stavěné. Do Mimoně navíc míří kamiony hned ze tří stran - od Mnichova Hradiště, Jablonného v Podještědí a Zákup. „Zvažujeme, že zhruba za měsíc si sami uděláme sčítání prostřednictvím kamer," dodal starosta.

Liberecký kraj už má projekt, jak průjezd těžkých kamionů omezit, teď čeká na schválení policie a silničních správních úřadů. „Zatím jsme se bohužel nesetkali s kladným stanoviskem. Důvodem je podle policie například již existující dopravní značení na jiných úsecích nebo požadavek na statistiku nárůstu dopravy na silnicích nižších tříd," řekl hejtmanův náměstek pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). O sčítání kamionů na objízdné trasy a podrobnější analýze chce Liberecký kraj jednat s ministerstvem dopravy.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky mýtné, Liberecký kraj, kamiony, silnice, Mimoň, Starostové pro Liberecký kraj, Martin Půta, Česká Lípa, Zákupy, Jablonné v Podještědí, Petr Král, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Omezení průjezdu kamionů přijde Liberecký kraj na skoro čtyři miliony  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.