Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zmizí z ulic Liberce stovka vraků? Čeká se na přijetí novely, která městu usnadní jejich likvidaci

Zbavit se vraků by asi chtělo každé větší město v Libereckém kraji. Zatímco někde už se o to snaží, jako v České Lípě nebo Turnově, v krajském Liberci se vyčkává. A zdá se, že i Liberec se dočká. Pokud totiž začne platit novela zákona, právě radnice měst dostanou do ruky páku, jak se autovraků zbavit.

Podle liberecké radnice je po městě aktuálně zhruba stovka vozidel, která snesou označení autovrak. A to podle aktuálních zákonů. „Dále víme navíc o desítkách vozidel, která lidé označují za vraky, ale nesplňují současné podmínky,“ říká náměstek primátora Jiří Šolc.

Jenže právě současná legislativa moc možností městům nedává. I když někde to i přes to šlo. Například v České Lípě se podařilo do začátku prosince zbavit dvaceti autovraků, a to i se současnými zákony. S některými majiteli se tamní radnice zkrátka dohodla, ostatní pak odtáhla na své náklady.

Jisté ale je, že po schválení novely to půjde mnohem jednodušeji. Vedení Liberce nyní čeká na schválení novely Senátem a na podpis prezidenta Zemana. „Poté město spustí kampaň na vyhledání všech autovraků, připraví jejich označení a následně je označí,“ vysvětluje mluvčí radnice Jana Kodymová.

Poté poběží půlroční zákonná lhůta pro majitele autovraku k odstranění. Když je majitel neodstraní, auto odtáhne a nechá zlikvidovat město. „Náklady bude město vymáhat po majiteli vozidla,“ dodala mluvčí.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michael Daněk

Štítky autovraky, Liberec, radnice, odtah, novela zákona, Česká Lípa, Liberecký kraj, Turnov, Jiří Šolc, Miloš Zeman, Senát Parlamentu ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zmizí z ulic Liberce stovka vraků? Čeká se na přijetí novely, která městu usnadní jejich likvidaci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.