Počasí dnes18 °C, zítra14 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Třetí registrační značka nebo zápis sportovního auta? V Liberci ne, jinde to jde

Za co nehrozí sankce, to nevyřizujeme. Tak zní vzkaz libereckého registru vozidel. Na redakci se totiž obrátil čtenář s tím, že mu právě na registru odmítli vystavit třetí registrační značku na nosič kol. Jako důvod uvedli, že v nouzovém stavu takovou agendu nevyřizují. Jiné registry vozidel v Libereckém kraji přitom podobné požadavky zvládají.

„Volal jsem tam dvakrát, vždy mi jen řeknou, že něco takového v nouzovém stavu nedělají, ať si zavolám, až se uvolní vládní opatření,“ popsal Drbně svou zkušenost čtenář Martin V.

Před několika týdny si koupil nosič kol na tažné zařízení a chtěl si pořídit třetí registrační značku, jenže v Liberci má smůlu. „Chápu, že je nouzový stav, ale na druhou stranu nechápu, proč to nejde,“ dodává.

Vládní omezení skončilo

Pro odmítnutí vystavení třetí registrační značky ale nevidí důvod ani právník, kterého redakce oslovila. „Omezení výkonu veřejné správy, včetně veřejné správy na úseku registru vozidel, bylo v rámci vyhlášeného nouzového stavu nařízeno na základě vládních nařízení,“ vysvětlil advokát Radan Vencl.

Podle něj zmíněné omezení výkonu veřejné správy pouze na nezbytné agendy trvalo od 16. března a skončilo 19. dubna. „Od 20. dubna by tedy výkon veřejné a státní správy měl být vykonáván v plném rozsahu při respektování nařízených preventivních hygienických opatření, jako jsou roušky, odstupy, dezinfekce,“ dodal.

Liberecký registr vozidel ale nadále v plném rozsahu nefunguje. „Stejně jako ostatní úřady řešíme zápisy z toho vyplývající, ale jsme zahlceni požadavky na zápis zejména změn vlastníka nebo provozovatele a změn, pro které není možné vozidlo provozovat,“ sdělil na dotaz Drbny vedoucí odboru dopravy libereckého magistrátu Pavel Rychetský, podle kterého současná poptávka výrazně překračuje možnosti registru.

Třetí značka nebude

Požadavek čtenáře Martina V. tak liberecký registr v současné situaci zkrátka nevyřídí. Podle Rychetského totiž nejde o nutnou agendu k provozu vozidla. „Třetí registrační značka nebrání používat ani vozidlo ani závěsné zařízení a není povinnost ji mít, jako zmíněné úkony, za které hrozí sankce nebo používání vozidla vůbec,“ řekl Rychetský s tím, že aktuálně neprobíhají ani zápisy sportovních a historických vozidel.

Co nejde v Liberci, jde v jiných městech Libereckého kraje. Registry fungují například ve Frýdlantě i České Lípě. „Rozhodl jsem se třetí registrační značku zařídit ve Frýdlantě, nebyl žádný problém, už jsem objednaný,“ uzavřel Martin V.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dominik Svoboda

Štítky registr vozidel, Liberec, odbor dopravy, SPZ, Centrální registr vozidel, nouzový stav, Liberecký kraj, Martin V., Pavel Rychetský, veřejná správa, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třetí registrační značka nebo zápis sportovního auta? V Liberci ne, jinde to jde  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.