Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Pronájem parkovacího místa na sídlištích se vrací, vyjde dvakrát dráž

Liberec po roce obnoví systém, kdy si budou moci řidiči na sídlištích pronajmout parkovací místo výhradně pro své auto. Cenu za místo chce ale vedení města zdvojnásobit, na 20 tisíc korun za rok.

Zrušit systém, který umožňoval řidičům pronajmout si přesně vymezené parkovací místo jen pro sebe, se vedení radnice rozhodlo loni. Náměstek primátora Jiří Šolc to tehdy zdůvodňoval tím, že na některých parkovištích kvůli velkému množství značek nezůstává moc míst pro ostatní vozy. „Chtěli jsme ochránit celkovou kapacitu parkovišť pro všechny. Úplně se to nesetkalo s vděkem, protože lidé, kteří si to platili, tak nám samozřejmě vynadali a lidé, kteří stáli (s autem) v okolí, byli k tomu neteční," řekl náměstek.

Proto se podle něj rozhodli tento systém obnovit a regulaci zajistit vyšší cenou. Před pozastavením vydávání parkovacích karet si město účtovalo na sídlištích 10 tisíc korun za rok a místo, podle Šolce do zastupitelstva předloží návrh na navýšení ceny na 20 tisíc korun. Vyšší zřejmě bude i cena za karty pro centrum města, podle Šolce by se měla zvednout z 25 tisíc na 35 tisíc korun. Vybrané peníze bude radnice ukládat do speciálního fondu. „Bude určený na vybudování nových parkovacích míst v režii města," dodal náměstek.

Zpoplatnění parkovišť neprošlo

Loňské zrušení vydávání parkovacích karet bylo součástí záměru vedení Liberce zpoplatnit parkoviště na sídlištích. Radnice tím chtěla řešit nedostatek parkovacích míst. I od toho už ale ustoupila, proti byli představitelé bytových družstev. „Dali mi najevo, že budou mít radši neregulovaný divoký způsob parkování než regulovaný abonentní," řekl Šolc.

Nedostatek parkovacích míst na sídlištích chce radnice pátého největšího města v zemi nově řešit ve spolupráci se soukromými investory. Podle Šolce je pro firmy bez podpory města legislativně velmi složité vybudovat parkovací dům. „Protože voda z té stavby nesmí odtékat na obecní komunikaci, musí mít separátní nájezd, což je prostorově nemožné," uvedl náměstek. Řešením by podle něj bylo zařazení takového parkoviště do městského parkovacího systému s tím, že deset let by ho komerčně provozoval soukromý investor a poté by ho získalo do vlastnictví město.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, parkování, pronájem místa, sídliště, radnice, Jiří Šolc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pronájem parkovacího místa na sídlištích se vrací, vyjde dvakrát dráž  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.