Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na koleje se vrátí historická tramvaj Gotha T2-63. Sváteční jízdy budou virtuální

Liberecký spolek Boveraclub zrekonstruoval a zprovoznil další historický kousek, tentokrát jde o tramvaj Gotha T2-63. Ta byla vyrobena právě v německém městě Gotha a poté jezdila v Jeně. V roce 2016 ji odkoupili liberečtí nadšenci a 17. listopadu vyjede na koleje. Veřejnost ale u toho bude moci být pouze virtuálně díky internetovému přenosu.

„Vzhledem k tomu, že současná situace nedovoluje vůz využít k tradičním jízdám, připravili jsme pro veřejnost na úterý sváteční jízdy této historické tramvaje, kterých se veřejnost může zúčastnit pomocí kamery a díky internetovému přenosu,“ upřesnila mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

Tramvaj T2-62 byla vyrobena v roce 1964 ve východoněmeckém městě Gotha a pro cestující sloužila v Jeně až do roku 1994, kdy byla upravena na školní vůz pro výuku řidičů. Boveraclub vůz odkoupil a převezl do Liberce v roce 2016 a následně zahájil potřebné opravy, aby mohl vozit cestující.

Tento typ vozu byl také pro východoněmecká města vyráběn i v Praze, a to poté, co RVHP rozhodla, že tramvaje bude pro východní blok produkovat pouze tehdejší Československo. V ČKD Tatra vyrobily v letech 1967 – 1969 celkem 117 motorových a 116 vlečných vozů.

Jedná se o klasickou dvounápravovou tramvaj, na které zaujme především její ovládání. Řídí se totiž pomocí volantu, kterým řidič ovládá kontrolér umístěný pod podlahou. Tramvaje typové řady Gotha byly typickými vozidly pro města tehdejší Německé demokratické republiky a mnohde byly motorové vozy spojovány do souprav i s dvěma vleky.  Dnes už tyto vozy jezdí jen na třech místech v Německu a jako exponáty zdobí tramvajová muzea po celém světě.

Slavnostní jízdy se můžete zúčastnit prostřednictvím facebookových stránek Boverclubu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Boveraclub

Štítky tramvaj, Gotha, t2-63, boveraclub, Jena, Východní blok, Německo, Praha, Liberec, Československo, Německá demokratická republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na koleje se vrátí historická tramvaj Gotha T2-63. Sváteční jízdy budou virtuální  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.