Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Parkování na Špičáku v České Lípě má usnadnit parkovací dům

V České Lípě připravují výstavbu parkovacího domu na největším sídlišti Špičák. Vyřešit by měl nedostatek parkovacích míst kolem otočky autobusů v Dlouhé ulici. Radnice nechce parkovací plochy rozšiřovat na úkor zeleně, výstavba parkovacího domu by proto byla řešením. O jeho nejvhodnějším umístění má rozhodnout srovnávací studie, řekla mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Panelové sídliště na Špičáku začali stavět v roce 1980, pro zaměstnance v uranovém průmyslu. Dnes tam žije přes 10 tisíc lidí, což je téměř třetina obyvatel města. Stejně jako na jiných podobných sídlištích i tady je největším problémem parkování, v době výstavby nikdo nepočítal s tím, že každá rodina bude mít auto a mnohé i dvě. Do obnovy a úprav lokality investuje Česká Lípa už více než 15 let. Do rekonstrukcí komunikací, úprav veřejného prostoru, budov a zeleně už dala desítky milionů korun.

Oblast otočky v Dlouhé ulici je problematická hned z několika důvodů - autobusy se otáčejí v místě, kde parkuje velké množství aut a zároveň se tam pohybují po silnici i chodci, protože chybí chodník. „Přímo v místě otočky není dostatek prostoru pro vybudování parkoviště. Je tedy nutné místa vybudovat jinde," řekl místostarosta Martin Brož (ANO). Radnice podle něj vytipovala dvě místa - jedno na louce pod bývalou školou v Hradecké ulici, druhé na místě bývalé školky v Dlouhé. Tam je ale v pronájmu několik subjektů, kterým by radnice musela nabídnout jiné prostory.

„Chápeme potřebu občanů mít u domu kapacitní parkoviště, zároveň však nechceme budovat parkovací plochy na úkor zeleně, proto jdeme cestou parkovacích domů. Chceme si být jisti, že vybereme správnou lokalitu, proto necháme zpracovat studii. Ta vyhodnotí, které místo je vhodnější," řekla starostka Jitka Volfová (ANO). Studie, kterou radnice zadala firmě H.A.N.S. stavby, by měla být hotova v dubnu. Měla by ukázat, jakou kapacitu bude možné v parkovacích domech nabídnout a na kolik stavba přijde.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky Česká Lípa, parkování, sídliště, Špičák, stavba, radnice, Martin Brož, Jitka Volfová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parkování na Špičáku v České Lípě má usnadnit parkovací dům  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.