Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Mladí řidiči trénují bezpečnou jízdu na autodromu v Sosnové

PR článek

Mladí řidiči jsou z pohledu dopravní bezpečnosti velmi rizikovou skupinou. Zahraniční zkušenosti poukazují na nutnost zavedení vícefázové výuky a delší přípravy začínajících řidičů. Projekt START DRIVING pokračoval na autodromu v Sosnové dalšími kurzy bezpečné jízdy.

Mladí řidiči do věku 24 let jsou na silnici víc jak dvakrát rizikovější než ostatní motoristé. Příčin je celá řada. Impulzivnost, nerozvážnost a nezkušenost. „Mladí řidiči často testují své limity nebo limity svého vozu, aniž by domýšleli možné následky. Dělají jezdecké chyby a vzniklé krizové situace pak neumí vyřešit,“ říká Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

Každoročně přibývá v ČR víc než 100 tis. nových řidičů. Tito řidiči se v autoškole seznámí s pravidly silničního provozu, základy ovládání vozidel a řešením běžných dopravních situací. Zcela však chybí jejich příprava v oblasti řešení všech možných rizikových situací, se kterými se mohou v silničním provozu setkat.

Cesta ke snížení nehodovosti vede přes prevenci a vzdělávání. Jedním z projektů, který se snaží najít systémový recept na mladé řidiče, je projekt START DRIVING. Ten testuje vybrané prvky rakouského vzdělávacího systému. Na polygonech po celé ČR probíhá letos celkem 72 kurzů bezpečné jízdy pro mladé řidiče, dalších 8 kurzů pro rodiče a také semináře pro učitele autoškol.

„Liberecký kraj se k tomuto projektu připojil už podruhé. Každoročně jen v našem kraji evidujeme přes 6 tis. žadatelů o řidičské oprávnění. Osobně si myslím, že by si na počátku zasloužili více pozornosti, více praxe. Líbí se mi také model oficiálního zapojení rodičů do výuky dítěte před jeho nástupem do autoškoly. Fungující zahraniční zkušenosti je dobré převést i do našeho systému,“ říká Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana odpovědný za resort dopravy.

Na jednotlivé kurzy projektu je možné se přihlásit na webových stránkách www.startdriving.cz

Ohodnoť článek

Štítky tým silniční bezpečosti, autodrom, řidiči, projekt, autoškola, Česko, Jan Sviták

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladí řidiči trénují bezpečnou jízdu na autodromu v Sosnové  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.