Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na sídlištích chybí stovky parkovacích míst. Nový systém neprošel přes vedení města

Parkování na sídlištích nebude Liberec regulovat za pomoci systému, který umí rozpoznat registrační značky aut. Připravovaný projekt nemá podle náměstka primátora Jiřího Šolce (Starostové pro Liberecký kraj) většinovou podporu vedení města. „Budeme hledat další varianty postupu," řekl. Jednou z možností, kterou se bude radnice zabývat, je i výstavba družstevních garáží s podporou města.

Míst k parkování je na sídlištích v Liberci nedostatek, chybí jich stovky. Podle Šolce zatím nedokázali na radnici vymyslet žádné komplexní řešení, které by získalo podporu mezi lidmi. „Zavedli jsme investorské zóny, zavedli jsme pobídku pro SVJ (Společenství vlastníků jednotek), které by chtěly přijít s vlastním řešením parkování, zkusili jsme zavést modré abonentní zóny. Nic z toho se neujalo a nenarazilo u veřejnosti na kýžený efekt," uvedl náměstek.

Chytré kamery na vjezdech na sídliště

V tomto případě navrhoval zavedení systému, který používají některá města na Slovensku. Na vjezdech do sídlišť mají instalované takzvané chytré kamery, které rozpoznají registrační značky aut. V praxi to vypadá tak, že lidé si zaregistrují své vozy do systému a platí podle toho, zda jde o místního obyvatele, návštěvu či služební vůz, i podle toho, kolik aut domácnost využívá. Šolc už dříve uvedl, že v některých městech, která tento systém zavedla, ubylo na sídlištích asi 30 procent aut.

V radniční anketě Liberce mezi lidmi byla podle Šolce zhruba polovina pro zavedení tohoto systému a polovina proti. Pilotní vyzkoušení projektu na sídlištích kolem Hokejky v Ruprechticích a na Broumovské ale radní města nepodpořili. Primátor Jaroslav Zámečník (SLK) uvedl, že pro pilotní vyzkoušení budou hledat menší lokalitu, než je celé sídliště. „Budeme spíš hledat lokalitu na úrovni SVJ," dodal.

Podle Šolce ale neexistuje řešení, které by někomu neublížilo. „Sídliště jsou příliš malé, aut je příliš mnoho a jsou levná, takže prostě běžně dneska jsou lidé, kteří mají dvě tři auta v rodině. Ale všichni se diví, že je na sídlištích málo parkovacích míst, protože byly stavěné v době, kdy se počítalo s jedním autem na tři rodiny," dodal. Město se podle něj sice snaží místa k parkování na sídlištích přidávat, ale zpravidla to bývá jen několik míst v rámci menších projektů. Naposledy to bylo osm v Oblačné ulici, další řádově desítky by měly přibýt při revitalizaci sídlišť na Broumovské a v Ruprechticích.

Družstevní garáže

Podle primátora se budou zabývat i myšlenkou podpory výstavby družstevních garáží. „Město by poskytlo pozemky a jednotliví družstevníci by složili finanční prostředky," uvedl. Podle něj jde ale zatím jen o ideový záměr.

Podle opozice ale řešení není složité a dá se využit z jiných měst. „Standardně se na sídlištích vymezí zóny pro rezidenty a na každou domácnost se přidělí jedna parkovací karta. Když má někdo více aut, je to zkrátka určitý nadstandard, pro který není na sídlištích místo. Pro druhé a další auto si tak bude muset jeho majitel najít místo někde opodál. Tak se to děje už nyní, akorát to odnáší i ti, kteří mají jen jedno auto," uvedl zastupitel Jindřich Felcman (Změna pro Liberec).

Tento systém přitom vedení města prosazovalo už před dvěma lety, po kritice obyvatel od něj ale ustoupilo. „Stačí pro to mít dostatečnou politickou odvahu, která doposud náměstkovi Šolcovi kriticky schází, takže všechny jeho nápady zatím padají pod stůl," uzavřel Felcman.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky sídliště, parkování, Liberec, vedení, radnice, Jiří Šolc, Starostové pro Liberecký kraj, Jaroslav Zámečník, Ruprechtice, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin M

Ano vyzkouset na mensi lokalite. Treba v ulickach kde pas Solc bydli, at si poslechne od sousedu jak je to skvele... Kamery, registrace, fizlovani, cizi firma prizivujici se na parkovani. Remeslnici tam nesmi, navstevy tam nesmi, se sluzebakem zaparkujete jedine podvodem. A stejne garantovane misto k parkovani NEMATE.

Čtvrtek, 1. července 2021, 08:37Odpovědět

Filda Římek

Dost zajímavé a proč se pan Šolc nezaměří na přímo využitelné plochy například tady v Rochlici? U Gusta je několik rádoby travnatých ploch uprostřed parkoviště, které absolutně nedávají smysl (nebo snad ano?), pokud si dobře pamatuji tak jsou tam tyto plochy sice dvě, tři, ale i tak by to zvýšilo možnosti parkování. Dále zbourat ty hrůzy v podobě prastarých nefunkčních trafik (jedna už zmizela na Dobiášovce) a přestavět je také na parkovací místa, ve zmiňované ulici se snad daly již věci do pohybu a přibydou další, dle mého názoru, tak dvě tři místa. To samé platí opodál na křižovatce Pazderkovy, Dobiášovy a Krejčího. Tam jak se zbourají ty dvě boudy místo může být využito dle mého tak pro dalších 5-7 míst. Dodnes nepochopím výstavbu v Nádvorní, která není zase až tak stará, ale na parkovací místa se tam taky dost pozapomnělo ... Řešení? Minimálně po dobu "letní" sezony umožnit parkování na příjezdovce, je dost široká a z jedné strany by parkování nikomu nevadilo. Dnes na FB komentované parkování v zatáčce od MŠ Klíček směrem k ulici Na Žizkově by taky mohlo být smysluplně využito a ne jak teď, že si tam měšťáci chodí honit odměny. Za minimální cenu by se minimálně u nás na sídlišti Rochlice, daly místa rozšířit. Ale to by pánové z města museli zvednout své sedínky a jít se podívat někdy do terénu a ne jen koukat na google maps

Čtvrtek, 24. června 2021, 13:26Odpovědět

Na sídlištích chybí stovky parkovacích míst. Nový systém neprošel přes vedení města  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.