Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Chystáte se na dovolenou? Dálniční poplatky zdražily v Rakousku a Maďarsku, jinde zůstaly stejné

Řidiči si při cestách na dovolenou autem do zahraničí letos v některých okolních zemích mírně připlatí za průjezd dálnicemi, ve většině zemí ovšem zůstaly ceny poplatků stejné jako v předchozím roce. Ceny lehce stouply například v Rakousku nebo Maďarsku. V Chorvatsku pak motoristé platí mýtné, které v létě tradičně zdražuje.

Rakousko opět podražilo

Dálniční známka v Rakousku zdražuje každoročně, většinou ale jde jen o mírné navýšení ceny. Výjimkou nebyl ani letošní rok. Nejlevnější desetidenní známka zdražila oproti loňskému roku o deset eurocentů na 9,50 eur (asi 243 korun). Dvouměsíční známka stojí 27,80 eur (zhruba 712 korun) a roční 92,50 eur (asi 2370 korun). V Rakousku si řidiči mohou vybírat mezi papírovými i elektronickými kupony, cenově jsou přitom stejné. Vedle poplatku za dálniční známku musí řidiči počítat s poplatky za průjezd některých úseků, například mostů, tunelů či horských úseků. Poplatky oproti loňsku zdražily také v Maďarsku, kde je výhradně elektronický systém známek. Desetidenní kupon stojí 3640 forintů (265 korun), měsíční pak zůstal za 4970 forintů (361 korun).

Na Slovensku naopak fungují už několik let jen elektronické viněty, které je možné koupit předem na internetu. Ceny se oproti loňsku nezměnily. Desetidenní povolenka k jízdě po dálnicích tam vyjde na deset eur (266 korun), měsíční na 14 eur (359 korun) a roční je za 50 eur (1280 korun). Ceny se nezměnily ani ve Slovinsku. Papírový kupon s týdenní platností přijde na 15 eur (384 korun) a známka na měsíc 30 eur (768 korun).

Platba podle vzdálenosti

V dalších často vyhledávaných evropských zemích se průjezd dálnicí hradí prostřednictvím mýtných bran, řidiči tak platí podle skutečně ujeté vzdálenosti a také typu vozidla. Jde například o Chorvatsko, kde se dá i přes koronavirovou krizi očekávat velký počet turistů, kteří do země přijedou autem. V Chorvatsku v létě každoročně mýto mírně zdražuje. Řidiči, kteří ovšem do Chorvatska jezdí častěji mohou dosáhnout na slevy. Mýto platí například také v Itálii, Polsku nebo Francii. Výjimkou v Evropě je naopak stále Německo, kde je průjezd dálnicemi stále zdarma.

Ani Česko letos nezměnilo své poplatky za dálnice. Desetidenní kupón stojí 310 korun, měsíční 440 korun a roční vyjde na 1500 korun. Změnou je ovšem letošní přechod z papírových kuponů na elektronické.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, automobilová, turistika, peníze, ceny, Rakousko, poplatek, Maďarsko, dálnice, Chorvatsko, koronavirová krize, Itálie, Německo, Evropa, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chystáte se na dovolenou? Dálniční poplatky zdražily v Rakousku a Maďarsku, jinde zůstaly stejné  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.