Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nová silnice z Turnova na Jičín má zelenou od ministerstva. Stavět by se měla severozápadní varianta

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vydalo souhlasné stanovisko pro výstavbu silnice 35 z Turnova do Úlibic u Jičína s variantou severovýchodního obchvatu Rovenska pod Troskami. Posuzovala se ještě varianta s jihozápadním obchvatem. Případná výstavba by mohla začít do deseti let.

O variantách nové silnice se jednalo naposledy v březnu, kdy proběhlo veřejné projednání vlivu stavby kapacitní silnice S5 – silnice I/35 v úseku Turnov – Úlibice. „Kvůli vládním opatřením vše probíhalo on-line," uvedla mluvčí turnovské radnice Zdenka Štrauchová.

Nyní dorazilo stanovisko ministerstva. „Dokument má 41 připomínek," informovala mluvčí. „Předpokládaná realizace záměru je uvažována okolo roku 2030," dodala.

Nová silnice, dlouhá zhruba 32,5 kilometru, by měla zlepšit a zrychlit spojení z Libereckého do sousedního Královéhradeckého kraje a odvést tranzitní dopravu z obcí. Uvažovalo se nejprve o stavbě s parametry dálnice, k tomu ale není vzhledem k hustotě dopravy důvod. Trasy byly původně tři, vybrána byla takzvaná severní, jež z velké části kopíruje současnou silnici od Turnova na Jičín.

V rámci procesu EIA vydalo MŽP souhlasné stanovisko pro variantu E1 s možností výběru mezi podvariantami E11 nebo E12. První možnost znamená, že půjde o silnici se střídavým třípruhem v celé délce až k Jičínu a druhá, že bude čtyřpruh mezi křižovatkou od Ohrazenic u Turnova k odbočce na Semily v Žernově u Rovenska. Jednou z podmínek souhlasného stanoviska MŽP ale je, že v rámci další projektové přípravy bude pro přeložku silnice druhé třídy, jež povede z Žernova na Semily, vypracovaná samostatná EIA.

Mezi další podmínky MŽP patří i vypuštění možnosti vybudovat střední odpočívky v Rovensku - Václaví, prověřit možnost prodloužení zakryté části tunelu v oblasti Turnova - Pelešan z navrhovaných 900 metrů o dalších 400 metrů, zpracovat detailní vyhodnocení vlivů z hlediska krajinného rázu či akustiky, dendrologický průzkum nebo preferování výstavby nové silnice v maximální míře bez osvětlení. Zpracovat se musí také pro některá místa studie odtokových poměrů v záplavovém území Jizery a Libuňky a výsledkům přizpůsobit výstavbu mostů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky silnice, stavby, Turnov, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, severozápdní varianta, Jičín, stavba, Rovensko pod Troskami, Úlibice, Semily, Žernov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová silnice z Turnova na Jičín má zelenou od ministerstva. Stavět by se měla severozápadní varianta  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.