Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stejná jízdenka v Liberci i po celém kraji. Odbavovací systém za miliony sjednotí jízdné

Dopravní podnik se chystá investovat asi padesát milionů korun do nového odbavovacího systému v liberecké hromadné dopravě. Výsledkem by mělo být zjednodušení situace pro cestující, kteří nebudou muset řešit různé jízdné v liberecké MHD a ve zbytku kraje.

„Jednoduše řečeno, nikdo nebude muset řešit, kde si kupuje jízdenku a zda bude mít problém při přestupu. Pro cestující se bude veřejná doprava tvářit jako jeden celek, v rámci kterého se dá cestovat a přestupovat za použití jednoho cestovního dokladu, případně jedné přestupní jízdenky,“ vysvětlil předseda dozorčí rady dopravního podniku a radní Petr Židek (ODS).

Podle něj nyní připravují zadávací podmínky zakázky ve spolupráci s Koridem LK, což je koordinátor veřejné dopravy v Libereckém kraji. „Nicméně potom si to budeme soutěžit sami. Nebudeme to soutěžit ve sdružení, že by se v rámci celého kraje nakupovala zařízení společně, protože každý dopravce potřebuje mít to odbavovací zařízení v něčem trochu jiné," uvedl radní města.

Dopravní podnik bude muset novým zařízením vybavit všech dvě stě autobusů a tramvají. Celkem jich bude potřebovat 600, protože lidé v liberecké MHD nastupují všemi třemi dveřmi. „Odpovídá to tomu, že nastupujeme všemi dveřmi v MHD a aby odbavovací stroj byl v dosahu každého, kdo nastoupí kterýmikoliv dveřmi. To je trochu rozdíl od meziměstské dopravy, kde bude stačit zařízení jedno, jelikož tam cestující nastupují předními dveřmi," dodal Židek.

Papírové jízdenky pro zónu Liberec a linku do Jablonce zůstanou zachovány. „Dále uvažujeme o zvedení e-shopu a zavedení přestupní papírové jízdenky s 2D kódem. Stejně tak připravujeme rozšíření již zavedených mobilních aplikací a nutná bude změna alokačních pravidel v oblasti tržeb, což se netýká samotných cestujících, ale je to problematika, kterou musí vyřešit jednotliví dopravci mezi sebou,“ uzavřel radní.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky dpmlj, odbavovací systém, Liberec, jízdenky, mhd, veřejná doprava, městská hromadná doprava, dopravní společnost, ODS, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stejná jízdenka v Liberci i po celém kraji. Odbavovací systém za miliony sjednotí jízdné  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.