Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pod libereckou Hokejkou vznikne síť jednosměrek. Mají pomoci s parkováním

Řada ulic pod největším panelákem v Liberci Hokejkou už brzy bude průjezdná jen jedním směrem. Lokalitu mezi ulicemi Vrchlického a Hlávkova tím radnice chce upravit tak, aby zde vzniklo více parkovacích míst, která chybí.

„Touto organizací dopravy vznikne 505 až 525 nových, legálních parkovacích míst. V této oblasti se nám tím podaří opět výrazně zlepšit komfort parkování pro místní obyvatele,“ uvedl radní města Petr Židek (ODS).

Právě slovo legálních je důležité. Mnozí řidiči v ulicích parkují už dnes. „Kdyby na to ale přišlo, mohli by dostávat pokuty,“ doplnil náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro LK). „Na mnoha místech to ale bude spíše legalizace současného stavu,“ dodal s tím, že takto zde nyní parkují zhruba dvě stovky aut.

Pod Hokejkou vzikne síť jednosměrek



Pro místní tak přibydou parkovací místa, zároveň si ale budou muset zvykat na nové pořádky, kdy ulice už budou průjezdné jen jednosměrně. Radnice se instalaci dopravního značení chystá udělat během letních prázdnin.

Podle opozičního zastupitele Jindřicha Felcmana (Zelení/Změna pro Liberec) podobná věc měla být hotová už dávno. „Současné vedení města slíbilo, že zvýší počet parkovacích míst na sídlištích. Za 3,5 roku se nestalo nic. V reakci na to jsme na sídlišti Broumovská a Gagarinova ukázali, že zjednosměrněním ulic lze navýšení počtu míst dosáhnout snadno a rychle. Chystáme se prezentovat naše plány i na dalších sídlištích. Současnou aktivitu města v Ruprechticích tak hodnotíme pozitivně, ovšem současně je třeba dodat, že mohlo být už dávno hotovo,“ myslí si.

Město vznik nových parkovacích míst vyjde na milion korun. Tolik bude stát přeznačení lokality. „Přeznačení daných ulic potrvá zhruba šest týdnů,“ dodal Židek.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky hokejka, jednosměrky, parkování, Liberec, vrchlického, hlávkova, Hlávkov, ODS, sídliště, Jiří Šolc, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaromír Osčádal

Tady v tom opravdu nejde o parkovací místa pro Hokejku. Jednosměrka pod Hokejkou už je a nikomu nevadí. Jde tady o nelogický systém nových jednosměrek v bloku mezi ulicemi Legií, Gen. Svobody, Hlávkova. Jde o klidnou část rodinných domů a řadovek. Nevím proč by majitelé rodinných domů měli parkovat na ulici a zaplatit za to cenou nedostupnosti své nemovitosti. Nebo snad byl autor změn bláznivě přesvědčen, že lidé z Hokejky budou víc jak půl kilometru odvážet svá auta do labyrint v bytové zóně a hledat vytyčená místa k parkování před domy místních obyvatel? Navržené jednosměrky pro mnoho částí znamenají méně přístupů k domu a mnohem delší cesty. Jednosměrky tak prodlouží a zvýší dopravní vytížení a provoz v bloku, znemožní jednoduchý rozvoz pošty a odvoz odpadů. Děti na kole asi budou muset jet směrem ven ze čtvrti na hlavní třídy, místo pohybu v bezpečné a chráněné bytové zóně. Zjednosměrnění mnohých částí ulic nepřináší nová parkovací místa, nebo jen jedno či dvě místa pro ulici. Taková ulice ale ztratí svým zjednosměrněním další možnosti příjezdu a odjezdu, dostupnost se razantně změní pro jedno nebo dvě nesmyslná parkovací místa často blízko křižovatek a výjezdů od domů. Mnohá místa pro parkování ani nejsou nová a neodporují předpisům už dnes. Systém navíc neumožňuje chybu a návrat při chybném odbočení. Vaše návštěva po chybném odbočení v složitém labyrintu se k vám už nedostane. Musí vyjet a celou cestu absolvovat znovu. Popeláři budou muset každou ulici obsloužit samostatně, vyjet z bloku a pak znova přijet, aby obsloužili vedlejší ulici. Nevím proč jako obyvatel tohoto bloku mám nést vyšší náklady na dopravu a znehodnocení svého domu, aby si někdo mohl zaparkovat v mé ulici, která má šířku sotva 5 m.

Úterý, 12. července 2022, 22:07Odpovědět

Jana Nováková

Pane Řádek, bydlím v lokalitě těchto rodinných domků 30 let a tento výmysl města znamená konec poklidného života v naší čtvrti. Žádný problém s parkováním zde není!
Námitky se podávají paní Coufalové, udělala jsem včera (v pondělí) i fotografie naší ulice před osmou večer, kde je vidět, že je až na tři auta prázdná. Námitky by měly být podány ze všech ulic a pokud možno více lidmi. Bohatě postačí i prostý text, stejný jako máte v komentáři - jako námitka bude zaregistrován také.
Kontakt na paní Coufalovou, tel: 485 243 839, email: coufalova.hana@magistrat.liberec.cz
Jednejme rychle.

Úterý, 14. června 2022, 12:24Odpovědět

Jiří Řádek

PROBOHA!! Ano, řešme parkování na sídlištích, ale ve vilové čtvrti za hokejkou fakt žádný problém není. Toto přeci nelze řešit bez znalosti místní problematiky. Bydlím zde již dlouho a opravdu nevnímám problém s nějakým parkováním v těchto místech. Nejsem negativista, ale toto je páni radní opravdu paskvil. Proč zjednosměrnění ulice Na cvičáku - stačí rozšířit u garáží, proč zjednosměrnění ul. Na pískovně (od křiž.se Sokolovskou) - žádný problém zde nevzniká a nic se tím nezíská.... Snad jen mnoho zbytečných kilometrů pro stovky lidí a s tím související dopad nejen na životní prostředí, ale i na onen "komfort" místních obyvatel. Pánové radní - děkujeme!!

Pondělí, 13. června 2022, 19:30Odpovědět

Dana Bonaventurová

Také mám velký problém kudy domů najedu zbytečně spoustu km navíc to je něco pro ekologii

Neděle, 12. června 2022, 10:19Odpovědět

Marek Geisler

... V této oblasti se nám tím podaří opět výrazně zlepšit komfort parkování pro místní obyvatele,“ uvedl radní města Petr Židek (ODS).... No nevím, zlepšit komfort, zatím jsem nenašel cestu k sobě domů.

Sobota, 11. června 2022, 22:07Odpovědět

Pod libereckou Hokejkou vznikne síť jednosměrek. Mají pomoci s parkováním  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.