Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na pěti sídlištích v Liberci se dá najít 450 nových parkovacích míst, ukázal projekt

Vlastně celé volební období se řeší situace s parkováním na libereckých sídlištích. Až dosud neúspěšně, což uznává i primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK). Po několika pokusech nyní město přichází s dalším řešením, na pěti sídlištích si nechalo zpracovat pilotní projekt, který může za leckdy minimální úpravy navýšit počet míst až o třetinu. Pokud se osvědčí, chce projekt radnice využít pro všechna sídliště ve městě.

Vedení města ve volebním období přišlo se dvěma možnostmi, jak parkování řešit. Ani jedna ale nevyšla. Nejprve šlo o zavedení modrých zón na sídlištích a nedávno o možný systém jednosměrek v Ruprechticích. Vždy se přišly důrazné protesty místních obyvatel.

„Dosavadní pokusy o řešení parkování na sídlištích nepřinesly takové výsledky, jaké jsem očekával,“ potvrdil primátor Jaroslav Zámečník. Proto podle něj vznikl nápad nový a vlastně nejjednodušší. „Pověřil jsem Kancelář architektury města (KAM), aby ve spolupráci s dopravními specialisty a obyvateli konkrétních sídlišť hledali možnosti, jak si s tímto roky neřešeným problémem poradit,“ dodal.

Nyní se tak město nejprve zaměřilo právě na komunikaci s místními na vybraných sídlištích v Doubí, Jeřmanické ve Vesci, Gagarinově, Kašparově a Staré Rochlici v Rochlici. A lidé často přicházeli s nápady, které by odborníky ani nenapadli. „Ve třech ulicích ve Vesci nám místní dokonce řekli, že můžeme zrušit chodník, který stejně nevyužívají a chodí po ulici. I díky tomu vznikne několik nových míst,“ uvedl jako příklad Jan Kašík, technický ředitel společnosti NDCon, která pilotní projekt zpracovala.

A právě to je podstata projektu, využít sídliště tak, aby se zde našla nová místa, ale obyvatelé tím neutrpěli. „Našli jsme místo, kde mohlo být několik míst, jenže místní nám řekli, že v létě se tam opalují a v zimě sáňkují, ukázali nám ale jiné místo, kde by se parkovat dalo,“ popsal.

Také podle vedoucího KAM Jiřího Janďourka je každé sídliště specifické a muselo se hledat unikátní řešení. „Každou lokalitu je třeba vždy detailně poznat. A to v úzké spolupráci s tamními obyvateli, kteří v lokalitě žijí a znají ji do posledního detailu,“ řekl.

Ten ocenil, že se nakonec na sídlištích dá najít další prostor pro parkování, který přitom nezabírá veřejnou zeleň nebo parkové plochy. „Současně tím můžeme významně omezit nelegální parking,“ dodal.

Město nyní bude zpracovávat projektovou dokumentaci, někde bude budování nových parkovacích míst součástí celkové regenerace sídliště, jako na sídlišti Gagarinova a ve Vesci. Například v Doubí by ale řada nových míst mohla vzniknout už příští rok. „Jsou to plochy, které se dají využít prakticky okamžitě,“ vysvětlil Janďourek.

Pilotní projekt byl zpracován v lokalitách, kde je nyní zhruba 1200 míst, nově by jich tam mohlo přibýt 450. Město pak chce stejným systémem vytipovat i místa na dalších sídlištích, jako je Broumovská, Ruprechtice nebo Františkov.

Ohodnoť článek

Foto Město Liberec

Štítky Liberec, parkování, sídliště, parkovací místa, projekt, Jaroslav Zámečník, Starostové a nezávislí, Ruprechtice, Doubí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na pěti sídlištích v Liberci se dá najít 450 nových parkovacích míst, ukázal projekt  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.