Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Silnice v Křižanech je hotová. Rekonstrukce odhalila archeologický nález

Silnice v Křižanech je dokončená. Rekonstrukce přinesla výstavbu osmnácti propustků, novou autobusovou zastávku, dva nové mosty a opěrnou zeď. Součástí prací byl také archeologický průzkum, který pomohl poodhalit historii obce Křižany.

Oprava silnice v Křižanech proběhla úspěšně. Řidiči se mohou těšit na nový čtyřkilometrový úsek. „Moc mě těší, že se rekonstrukce podařila. Opravil se celkem čtyři kilometry dlouhý úsek za více než pětačtyřicet milionů korun, přičemž dotace z evropských zdrojů činila přes pětatřicet milionů," uvedl Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Další rekonstrukce je plánovaná ze Světlé pod Ještědem na Výpřež, která potrvá do června. „Na akci plynule navazuje rekonstrukce Silnice III/2784 ze Světlé pod Ještědem na Výpřež, která bude dokončená v červnu příštího roku,“ dodal Ulvr.

Během výkopových prací se podařilo získat hodnotný soubor fragmentů sídlištní stolní keramiky z 16. až 18. století. Navíc zhruba před rokem byla v Křižanech nalezena středověká soška Ježíška. Drobná plastika z pálené hlíny je podle znalce ze druhé poloviny 15. století.

Podobné sošky se také objevily v Českém Dubu na Liberecku i u hradu Lipý v České Lípě. „Jde o votivní předmět, to jsou předměty, které sloužily k obdarování, většinou u příležitosti Vánoc nebo Nového roku. Pak mohl být tento Ježíšek součástí třeba svatého koutku nebo nějakých dřevěných jesliček, kde ležel," řekl vedoucí archeologického oddělení Severočeského muzea v Liberci Petr Brestovanský .

Všechny tyto nálezy jsou velmi cenné, a proto budou uloženy do Severočeského muzea v Liberci. „Artefakty se nyní laboratorně zpracovávají a budou uloženy v depozitáři Severočeského muzea v Liberci,“ dodal Brestovanský.

Do konce příštího roku by mělo být ještě hotovo pět silničních akcí podpořené z Integrovaného regionálního operačního programu 2014 až 2020.

Celková hodnota těchto projektů činí zhruba 740 milionů korun, z toho dotace z evropských zdrojů tvoří bezmála 590 milionů. Jedná se o předpokládané hodnoty, stavby stále pokračují.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Křižany, silnice, rekonstrukce, Jiří Ulvr, Severočeské muzeum v Liberci, Petr Brestovanský, Světlá pod Ještědem, Ještěd, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice v Křižanech je hotová. Rekonstrukce odhalila archeologický nález  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.