Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ženy za volant patří. Potřebnou jistotu jim dodá speciální kurz bezpečné jízdy

PR článek

Plocha polygonu v Sosnové u České Lípy patřila poslední středu v říjnu jen ženám. Cíl setkání byl jasný: získat při řízení auta dostatečnou sebedůvěru. Přijely sem svými vozy, aby si pod dohledem trpělivého instruktora natrénovaly situace, ve kterých si nejsou jisté nebo z nich mají jednoduše strach. Další příležitost budou mít řidičky z Libereckého kraje 17. listopadu, kdy se na polygonu v Sosnové koná druhý letošní speciální kurz bezpečné jízdy jen pro ženy.

Díky podpoře Libereckého kraje, Besipu a Týmu silniční bezpečnosti je bezplatný. Zúčastnit se ho může čtyřicet řidiček, přihlásit se musí na webu.

I v dnešní době bývají řidičky terčem vtipů. Přitom podle statistik oproti mužům zaviní méně nehod. Jsou svědomitější, příliš neriskují, dodržují dopravní předpisy. Přesto jsou situace, ve kterých na silnici váhají, zmatkují, volí raději jinou cestu, aby se vyhnuly určitým místům, nerady řídí za tmy, deště, hustého provozu. To vše je může přimět k tomu, že auto používají jen v nezbytných případech. Jiné ženy řídí často a rády, vlastní řidičský průkaz třeba deset let, ale přesto dělají rutinní chyby a jejich soustředěnost není také vždy stoprocentní.

Potřebné dovednosti, znalosti a návyky mohou získat na speciálních kurzech bezpečné jízdy. V Libereckém kraji se setkávají s velkým úspěchem. „Kapacita říjnového termínu byla zcela naplněna. Zúčastnit se ho mohlo pouze čtyřicet žen, aby byl v co nejvyšší míře zachován individuální přístup,“ uvádí Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana odpovědný za resort dopravy.

Kurz zahrnoval část teoretickou a praktickou. Účastnice se na ploše polygonu zdokonalily v parkování, nacvičovaly, jak správně projet zatáčkou, trénovaly jízdu a brzdění na mokré vozovce a mnoho dalších situací včetně těch krizových. „Velmi aktivní byly při přednášce na téma bezpečného poutání dětí v osobních automobilech. Zajímaly se o to, jak vybrat sedačku, jak dítě v ní připásat, jestli dítě musí být připoutané bez bundy. Je to logické, protože na nich často bývá, aby odvezly děti do školy, ze školy, na kroužek, a ještě s nimi stihly cestou nakoupit,“ říká Markéta Novotná, z koordinačního pracoviště BESIP Libereckého kraje.

Zrovna tak je podle ní zaujal workshop zaměřený na obecnou problematiku bezpečnosti na českých silnicích – nehodovost a praktické ukázky, co vše může způsobovat nepozornost v provozu. „Není to jen telefon v ruce, ale jedná se i o kognitivní nepozornost. To znamená, že při řízení jsou myšlenkami i jinde. Přemýšlejí o tom, co uvaří k večeři, kdy udělají s dětmi úkoly, zamyslí se nad víkendovým programem nebo nad informací, kterou zrovna zaslechly v rádiu. To vše je může při řízení vyrušit a způsobit jejich nepozornost,“ dodává Markéta Novotná. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky tým silniční bezpečnosti, BESIP, řidičky, sosnová, kurz, Liberecký kraj, Česká Lípa, Jan Sviták

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ženy za volant patří. Potřebnou jistotu jim dodá speciální kurz bezpečné jízdy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.