Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V centru Liberce začnou velké dopravní stavby. Sokolské, Pastýřské i úprava na Tržním náměstí a Šalďáku

V letošním roce odstartuje série dopravních staveb v centru Liberce. Protože jich bude navazovat hned několik na sebe, čekají na řidiče dopravní komplikace v délce mnoha měsíců. Některá dopravní omezení přijdou i se zahájením stavby Centra urgentní medicíny nemocnice.

Už v létě začne velká rekonstrukce Sokolské ulice. „Jedná se o jednu ze tří klíčových dopravních staveb ve městě, která může významně zlepšit provoz v okolí krajské nemocnice a vytvořit vhodnější podmínky pro včasné dojezdy záchranné služby k budoucímu Centru urgentní medicíny,“ uvedl náměstek primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek (Starostové pro LK).

Rekonstrukce v ulici Sokolská se týká úseku dlouhého přibližně 450 metrů v celkové šířce cca 18 - 22 metrů. „Kraji jsme nyní předali prováděcí dokumentaci a rozpočet ve výši cca 79 milionů, z níž Liberecký kraj má uhradit  zhruba 36,2 milionů a město zbývající podíl. Zahájit tuto důležitou stavbu chceme společně s Libereckým krajem už letos v létě,“ poznamenal náměstek primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek.

Bezprostředně na to má navázat stavba Pastýřské a Tržního náměstí. Půjde o jeden z největších projektů posledních let, který bude stát takřka padesát milionů korun. Hotovo by mělo být do podzimu následujícího roku. V prostoru u Pastýřské ulice bude zahájena 4. etapa prací, která navazuje na lokalitu Tržního náměstí. Zahrnuje nové parkoviště, veřejné osvětlení, opěrné konstrukce v Pastýřské ulici a také stavební úpravy místní komunikace na Tržním náměstí, včetně pěšího napojení k zastávce MHD.

„Nejprve dojde k vybourání konstrukcí vozovky, chodníků a ostatních ploch. V dalším kroku budou vystavěny opěrné konstrukce a pokládka inženýrských sítí. Následně bude realizována komunikace a chodník. V závěru budou, po dokončení stavebních prací, osazeny zádržné systémy a dopravní značení,“ popsala již dříve mluvčí libereckého magistrátu Jana Kodymová.

Změn dozná také tržní náměstí. Silnice dostanou nové povrchy, počítá se i s vybouráním současných uličních vpustí a nahrazení novými včetně přípojek. Chodníky jsou navržené z kamenných mozaik a budou na nich i hmatové úpravy a prvky. Při křižovatkách s ulicemi Ruská a Budyšínská bude upraveno nároží pro vybudování bezpečných přechodů pro chodce včetně dělicích ostrůvků.

Úpravy se dočká také Šaldovo náměstí, kde se musí proměnit doprava s ohledem na zmíněnou stavbu Centra urgentní medicíny. Nejprve zde bude zvýšená frekvence vozidel stavby a po dokončení se očekává zvýšený počtu sanitek a také automobilů pacientů, kteří budou zajíždět do nového parkovacího domu. „Provoz na Šaldově náměstí se musí s ohledem na budoucí situaci vyřešit trochu jinak, zejména na Jablonecké ulici,“ potvrdil Janďourek.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky dopravní stavba, Liberec, Liberecký kraj, Tržní náměstí, Sokolská, Tržní náměstí, Pastýřská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rudolf Vago

Zell am See je mnoho let protkáno soustavou tunelů k všeobecné spokojenosti. Budování jed

Čtvrtek, 9. února 2023, 14:06Odpovědět

Dagmar Fejglová

Šaldovo náměstí a okolí je dlouho neřešený problém. Je dobře, že se schyluje k přestavbě, ale je přemrštěně optimistické, že to bude hotovo do příštího roku. A když se k tomu přidají komplikace spojené s opravou mostů, je načase, aby lid liberecký začal chodit pěšky. Je to zdravější a rozhodně rychlejší.

Úterý, 7. února 2023, 14:02Odpovědět

Defenestrace, nic jiného už se dělat nedá.

Úterý, 7. února 2023, 10:04Odpovědět

Dejte si titul Čežtinářské prase 2023.

Úterý, 7. února 2023, 10:02Odpovědět

Tasmansky Czert

Trochu jinak? To je teda brilantní vyjádření.. čekal bych od volených zástupců města teda mnohem lepší komunikaci na venek. Třeba něco jako "autobusy 15,19 etc. už nebudou čekat 20 minut u polikliniky/na jablonecké, ale hned 40, jsme přece v Liberci, tak co chcete" A to už se vyplatí..

Úterý, 7. února 2023, 08:23Odpovědět

K L

A co tunel pod Šalďákem? Když už, tak už..

Úterý, 7. února 2023, 08:00Odpovědět

Petr Horal

Jinými slovy, v Liberci bude ještě větší bordel než je teď. Lepší se mu obloukem vyhnout.

Pondělí, 6. února 2023, 22:49Odpovědět

V centru Liberce začnou velké dopravní stavby. Sokolské, Pastýřské i úprava na Tržním náměstí a Šalďáku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.