Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Po regionu začaly jezdit další turistické linky. Můžete až na Zlaté návrší

Druhá vlna turistických linek i další spoje, které převáží cyklisty, vyjely po regionu. Jejich provoz odstartoval poslední květnový víkend a dopraví cestující například po Českolipsku, Českém ráji nebo Krkonoších.

Turistiku v Libereckém kraji podporujeme dlouhodobě. Již na konci letošního dubna jsme odstartovali první fázi provozu sezónních spojů. Jsem moc rád, že lidem můžeme opět nabídnout poměrně široké možnosti speciálních vlaků a autobusů. Většina z nich navíc umožňuje přepravu jízdních kol,“ uvedl Jan Sviták (Starostové pro LK), statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Provoz zahájily víkendové spoje autobusové linky 281 z České Lípy přes Zahrádky, Holany a Dřevčice do Dubé, stejně jako víkendová linka 469 z České Lípy do Jetřichovic přes Sloup v Čechách, Nový Bor, Polevsko, Kamenický Šenov a Českou a Srbskou Kamenici.

Na obou linkách budou 3 páry spojů. Vyjedou v sobotu, neděli a svátky. Ve významných uzlech pak budou dokonce navazovat na linku 400 z a do Prahy,“ dodal Sviták.

Novinkou na lince 469 je přidání zastávek z Nového Boru na Polevsko a zastávky Horní Kamenice v České Kamenici. Linky propojují atraktivní turistické lokality od Dubského Švýcarska, Holanské rybníky, údolí Peklo s Českou Lípou a dovezou zájemce také do Sloupu v Čechách, Nového Boru, na Polevsko, Prácheň a přes Českou Kamenici až do Jetřichovic v Českém Švýcarsku.

Začal také provoz páteřní cyklobusové linky 391 v Českém ráji, která propojuje Turnov a Jičín po trase přes Vyskeř, kolem zámku Hrubá Skála, přes Troskovice a také kolem Prachovských skal. Linka bude v provozu každý víkend až do 1. října. O letních prázdninách pak pojede denně.

V období od 27. května do 1. října 2023 budou fungovat také linka 947 (Martinice v Krkonoších – Jilemnice – Hrabačov – Vítkovice – Dolní Mísečky – Horní Mísečky), na které lze přepravit až 11 jízdních kol, nebo linka 949 (Jilemnice–Benecko–Vrchlabí), jež rovněž pojme 11 bicyklů.

Provoz zahájila také linka 990 (Harrachov – Vrchlabí – Pec pod Sněžkou – Malá Úpa), na které jeden autobus přepraví až 20 jízdních kol. „Linka 990 je páteřní linkou propojující celé pohoří Krkonoš. Je to jediná autobusová linka, která zájemce dopraví z jedné strany Krkonoš na druhou. Vede z Harrachova přes Rokytnici nad Jizerou, Rezek, Jilemnici, Vrchlabí, Janské Lázně, Svobodu nad Úpou a Pec pod Sněžkou až na Malou Úpu,“ vysvětlil Otto Pospíšil, jednatel společnosti KORID LK.   

Od 3. června také opět začne provoz autobusů na Zlaté návrší, které je nejvýše položenou zastávkou v Libereckém kraji, a to linkami 991 z Martinic v Krkonoších a Jilemnice přes Vítkovice a Mísečky, a 995, která na Zlaté návrší vede z Harrachova přes Rokytnici nad Jizerou a Rezek. Linky 991 a 995 jsou pouze turistické a není možné jimi přepravovat jízdní kola.

Podrobné jízdní řády najdou zájemci na www.iidol.cz.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky turistické linky, autobusy, vlaky, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po regionu začaly jezdit další turistické linky. Můžete až na Zlaté návrší  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.