Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Srážek se zvěří je v našem kraji nejvíc z celé republiky. Pozor u Skalice

Zhruba na každém necelém šestém kilometru silnic v Libereckém kraji vám hrozí srážka se zvěří. Vyplývá to z pravidelného sledování, které se nazývá tak zvaný SRNA index. Jeho smyslem je podle počtu dopravních nehod se zvěří vytipovávat místa, kde by měli řidiči s takovým rizikem počítat. V našem kraji je nejrizikovější oblastí Českolipsko.

Jednoznačně nejrizikovějším úsekem v Libereckém kraji zůstává silnice I/9 v katastru Skalice u České Lípy. Na části silnice dlouhé necelých 1,4 kilometrů ve sledovaném období, od října 2022 do března 2023, došlo k 21 srážkám vozidel se zvěří. Výrazně rizikový na této silnici je úsek o délce 102 metrů, kde došlo ve sledovaném období k 8 střetům se zvěří o celkové škodě 190 000 korun.

Jelen mezi Práchní a Novým Borem znovu v akci. Řidič strhl řízení, došlo k čelní srážce s autem

Už v září jeden z řidičů projíždějících silnicí I/13 mezi Novým Borem a Práchní palubní kamerou natočil, jak mu do cesty skočil jelen. Tehdy vše dopadlo dobře. Na Nový rok ale na stejném místě jelen přebíhal přes silnici znovu a tentokrát to...

Bližší pohled na uplynulé pololetí a střety se zvěří ukazuje, že jde o celorepublikově závažný problém zejména mimo území měst a obcí. V některých okresech totiž podle zjištění Centra dopravního výzkumu (CDV) se havárie tohoto typu podílejí na celkovém počtu nehod motorových vozidel i hodnotou přes 50 %. „Například v okrese Česká Lípa bylo 57 % nehod mimo obce způsobeno srážkou zvěře,“ přibližuje fenomén Michal Bíl, odborník z CDV.

Podle SRNA indexu, který připravují pravidelně Generali Česká pojišťovna spolu s Centrem dopravního výzkumu, došlo v Libereckém kraji ve sledovaném půl roce 418 střetům vozidel se zvěří. V porovnání s ostatními je v Libereckém nadprůměrná četnost srážek se zvěří, tedy že s ohledem na délku silniční sítě v kraji došlo k většímu počtu srážek se zvěří než ve zbytku republiky. Policie začala také od letošního roku evidovat druhy sražené zvěře. Fakta od ledna do března přinesla zjištění, že v Česku pod koly motorových vozidel končí nejčastěji srnčí zvěř, a to hned ze 75 %. Následují ho prase divoké (8 %), zajíc (5 %) a daněk (2 %).

Zabránit střetu se zvěří je podle odborníků takřka nemožné. „Když už vám vběhne do cesty třeba srna, je nejlepší pořádně chytit volant a brzdit. Snažit se o nějaký úhybný manévr mimo silnici může mít mnohem fatálnější následky,“ radní Jan Polák, koordinátor Besipu v Libereckém kraji.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky nehody, statistika, zvěř, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Srážek se zvěří je v našem kraji nejvíc z celé republiky. Pozor u Skalice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.