Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Kraj zvažuje zřízení taxi busu, lidé by si autobusy předem objednávali

Liberecký kraj zvažuje možnost zřídit v některých oblastech regionu taxi bus. Cestující by si předem objednávali autobusy na konkrétní místo i čas. Důvodem je úspora peněz na zajištění veřejné dopravy, a to zejména obcím, které často platí za autobusy, jimiž jezdí minimum cestujících. Taxi bus zatím ale nemá žádná legislativní pravidla.

Taxi bus ještě není legislativně umožněný, ale v některých lokalitách, kde vozíme zlomky cestujících, bychom chtěli vytvořit modelový příklad toho, jak by to mohlo fungovat. Nyní k tomu probíhá velká debata v rámci Asociace krajů, protože lokalit v České republice, kde by to chtěli vyzkoušet, je celá řada,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro LK).

Za příklad lokality vytipované pro taxi bus uvedl Frýdlantsko, kde jezdí autobus například z Bulovky do Dolní Oldříše a průměrný počet cestujících na lince je méně než jedna. „A tak se nabízí otázka, zda nevytvořit na Frýdlantsku místa, kam když dojedete vlakem od Liberce, tak si tam předem objednáte autobus. Nejde o klasický taxík, ale o to, že spoj pojede jen tehdy, když bude skutečně poptávka a někdo si ho objedná,“ popisuje hejtman.

Od roku 2012 funguje v Libereckém kraji systém poptávkové dopravy, který však nejezdí na principu taxislužby. Je založen na tom, že autobus na základě poptávky zajede do obce, která není na trase anebo obslouží navíc koncový nebo počáteční úsek. Nevyjíždí ale na zavolání, avšak řídí se jízdním řádem.

Taxi bus je jiný v tom, že není svázaný s jízdním řádem a trasou, jako poptávková doprava. Dopravce by musel získat licenci na oblast v nějakém časovém úseku, v němž by si člověk mohl autobus zavolat a dispečink by na základě objednání upravil jeho trasu. V tom je ten rozdíl,“ vysvětlil Otto Pospíšil, jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem veřejné dopravy v Libereckém kraji.

Chceme prověřit, kde by bylo možné to realizovat. Může jít o shluk menších sídel, pro které se nevyplatí investovat do autobusu, ale takovéto vozidlo by ta mohlo fungovat. Anebo v menších městech by to mohlo částečně nahrazovat systém městské dopravy, což mají třeba v Říčanech u Prahy, kde to některé linky MHD nahrazuje,“ dodal Pospíšil.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky autobusová doprava, taxi bus, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj zvažuje zřízení taxi busu, lidé by si autobusy předem objednávali  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.