Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V létě můžete výhodně procestovat vlakem a autobusem celý kraj

Do Lužických hor, na Mácháč, do Jizerek, k sousedům do Polska, na Mumlavské vodopády, s kolem do Krkonoš třeba na Zlaté návrší a na řadu dalších se můžete přes léto vypravit speciálními linkami hromadné dopravy. Ať už autobusem anebo vlakem můžete procestovat celý region v rámci projektu Léto s IDOLem.

Můžete se inspirovat i tipy na výlet a naplánovat si krásné léto v regionu. „Rád bych chtěl letos kromě tradičních spojení pozvat cestující také na zážitkové nostalgické jízdy. Ty podporujeme zejména formou dotací a nově jsme k tomu letos ještě zasmluvnili spoje na Zubačce, tedy vlaky v Českém ráji a na trati z Martinic v Krkonoších do Rokytnice nad Jizerou,“ uvedl Jan Sviták (Starostové pro LK), statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Cestující mohou využít jízdy unikátními vlaky na Zubačce, parními vlaky v Českém Ráji a Podkrkonoší, ale také staršími motorovými vlaky z Turnova do Lomnice nad Popelkou. Na své si přijdou i nadšenci historických tramvají díky činnosti Boveraclubu.

S jízdenkou EURO-NISA-Ticket+ nebo se 24hodinovou Síťovkou v aplikaci Idolka, pro dospělého za 140 korun nebo pro skupinu 5 osob za 300 korun, se cestující mohou nostalgickými vlaky přepravit bezplatně. „Opatřeními chceme posílit roli jízdenky EURO-NISA-Ticket+ v našem kraji a speciálně letos pak v rámci promo akce chceme zvýhodnit síťovou jízdenku v aplikaci Idolka,“ přiblížil Otto Pospíšil, jednatel společnosti KORID LK. Cestující, kteří se prokáží čipovou kartou Opuscard, mohou jako v minulých letech využít 50% slevu.

Tradičními letními spoji i letos zůstávají například vlaky z Liberce do Doks, na Frýdlantsko, na Malou Skálu a Spálov či do Polska. Fungují také Jizerské cyklobusy, cyklobusy v Českém ráji nebo autobusy na Zlaté návrší.

Hromadná doprava je preferovanou formou dopravy i v rámci cestovního ruchu. I když je křivka nárůstu automobilové dopravy stále stoupající, právě využití hromadné dopravy v rámci volna či dovolené může být pro návštěvníky atraktivní. A Liberecký kraj hledá cesty, jak je do vlaků a autobusů přilákat,“ dodala Květa Vinklátová (Starostové pro LK), náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na cestách mohou turisté také soutěžit a zachytit na snímku autobus s polepem obrazové upoutávky na zajímavý turistický cíl v Libereckém kraji. „O letošním létě se tyto vozy vyplatí obzvlášť sledovat, protože je připravena soutěž #chytniautobus. Stačí autobus vyfotit, sdílet na svém profilu na Instagramu a fotku označit hashtagem #chytniautobus a #regionliberec! Počítá se umělecká fotka, ale i selfíčko – jen pozor, ať je polep vidět,“ dodal Jakub Šeps, vedoucí oddělení cestovního ruchu Krajského úřadu Libereckého kraje.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Drbny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V létě můžete výhodně procestovat vlakem a autobusem celý kraj  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.