Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Města a obce mají přispívat více na dopravní obslužnost a všichni stejně

Od roku 2024 by podle plánu Libereckého kraje měly obce a města přispívat více korun na dopravní obslužnost v kraji. Zároveň by se měla přidat i města, která dosud nepřispívala vůbec, což platí zejména pro Liberec. Navíc dojde ke zvýšení příspěvků.

Počítá s tím Plán dopravní obslužnosti území Libereckého kraje na roky 2024–2028. Jeho součástí jsou mimo jiné takzvané standardy dopravní obslužnosti, ale také návrh na úpravu výše příspěvku na dopravní obslužnost ze strany obcí a měst. Na roky 2024 až 2028 se počítá s jeho navýšením na 200 korun na jednoho obyvatele na jeden rok, doteď už od roku 2005 platí 90 korun na obyvatele a rok.

Chceme sjednotit výši příspěvku pro všechna města a obce v Libereckém kraji, a to včetně statutárního města Liberec, Jablonec nad Nisou a Česká Lípa. Navrhujeme proto zafixovat výši příspěvku na 5 let ve výši 200 korun na jednoho obyvatele na jeden rok. Reagujeme tím na navyšování nákladů na dopravní obslužnost ve všech ekonomických aspektech, jako jsou cena vozidel, mzdy zaměstnanců či pohonné hmoty. Výrazně se také zvýšila kvalita a rozsah dopravní obslužnosti,“ uvedl statutární náměstek pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro LK).

Nyní platí, a to již od roku 2005, jednotná výše příspěvku v celém kraji, a to 90 korun na obyvatele a rok. Výjimkou jsou města s vlastním systémem MHD, tedy Jablonec nad Nisou a Česká Lípa, která platí snížený příspěvek ve fixní výši. V případě České Lípy se jedná přibližně o jeden milion korun, v případě Jablonce asi o 6 milionů. Statutární město Liberec nepřispívá žádnou částkou.

Stejně tak, jako Liberecký kraj každoročně navyšuje částku do dopravní obslužnosti, letos je to už 1,1 miliardy korun, měly by i obce navyšovat adekvátně svůj finanční podíl,“ doplnil Sviták. Přitom v minulém roce byly náklad 628 milionů, a tak je nárůst ceny výrazný.

Liberecký kraj jako jeden z prvních v republice ukotvil standardy dopravní obslužnosti v plánu dopravní obslužnosti. Města a obce tak ví, na jaký rozsah a kvalitu přispívají. Chceme samozřejmě stávající systém spolupráce s obcemi, kterým se rádi inspirovaly i jiné kraje, udržet i nadále rozvíjet,“ vysvětlil Martin Půta (Starostové pro LK), hejtman Libereckého kraje. Kraj o navýšení ceny a také připojení dalších do systému placení s městy a obce již nějaký čas vyjednává.

V plánu dopravní obslužnosti, který připravuje společnost KORID LK, se kromě zvýšeného příspěvku počítá také s větší podporou přístupnosti dopravních prostředků pro občany s omezenou schopností pohybu a orientace. „Nový dopravní plán představíme městům a obcím po letních prázdninách. Možnost vyjádřit se k němu bude mít, tak jako v minulých letech, i veřejnost,“ sdělil Otto Pospíšil, jednatel společnosti KORID LK.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky veřejná doprava, příspěvky, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města a obce mají přispívat více na dopravní obslužnost a všichni stejně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.