Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Silnice ze Světlé pod Ještědem na Výpřež je po uzavírce opět průjezdná

Silnice přes Ještěd je od včera po desetidenní uzavírce opět průjezdná, stavbaři dokončili pokládku finálního povrchu na úseku z Výpřeže do Světlé pod Ještědem. Ještě tam ale mohou být krátkodobá omezení v souvislosti s dokončováním prací. Hotovou stavbu by měli zástupci kraje převzít od dodavatelské firmy v pátek.

Rušnou silnici z Liberce směrem na Ještěd sice dělníci opravili už v roce 2008 před lyžařským šampionátem, tehdy ale jen odfrézovali horní vrstvy vozovky a položili nový asfalt. „Zásadnější obnova se tehdy nedělala. Silnice byla v takovém stavu, že reálně hrozilo, že by v nejbližších letech mohlo dojít k jejímu sesuvu, protože je ve strmém svahu," řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro LK). V červenci 2020 tak začala první etapa, kdy kraj za 84 milionů opravil úsek z Liberce na Výpřež.

Od loňského jara se pracuje na druhé etapě z Výpřeže do Světlé pod Ještědem. Za kompletní rekonstrukci úseku kraj zaplatí dalších 143 milionů korun, z toho zhruba 40 milionů získal z evropských fondů. Práce v horském terénu stavbaři na zimu přerušili a na stavbu se vrátili, když roztál sníh. Rychlost tam byla v zimě snížená na 30 kilometrů v hodině, protože povrch nebyl dokončený a silnici plné zatáček chyběla svodidla. Ta dokončili teď.

Dokončení rekonstrukce zvýší na frekventované trase bezpečnost. Silničáři neopravili jen povrch, na řadě míst museli jít podle ředitele krajské správy silnic Jana Růžičky až do podloží, vybudovat odvodňovací systém a postavit nové opěrné zdi. Vozovka je širší, projekt zahrnoval také úpravu křižovatky na Výpřeži, křížení se silnicí na Křižany a nová nástupiště pro linkové autobusy. Stavbaři museli vybudovat bezmála 800 metrů opěrných zdí, deset propustků a dlážděné strouhy, které pomáhají odvádět vodu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, silnice, stavby, Liberec, Ještěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice ze Světlé pod Ještědem na Výpřež je po uzavírce opět průjezdná  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.