Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Změna odbavovacího systému ve veřejné dopravě v kraji se blíží. Lidé s výměnou lítaček otálí

Za necelý měsíc dojde ke změně v odbavovacím systému v rámci veřejné dopravy v Libereckém kraji. Od 1. září už nebude možné nahrát na staré Opuscard časové a síťové kupóny a jejich držitelé si karty musí vyměnit za nové. Staré Opuscard už bude možné využívat pouze jako elektronickou peněženku.

Ač změna byla oznámena v červnu a cestující jsou vyzýváni k výměně kampaní, o novou kartu dosud požádalo zhruba 4 tisíce držitelů. Mezi lidmi je přitom celkem 80 tisíc Opuscard, kdy se předpokládá, že zhruba polovina z nich je využívána právě společně s kupóny jako jízdenka.

Z 80 tisíc uživatelů karet máme 46 tisíc lidí, kteří používají časové nebo síťové kupóny. A to jsou právě ti, kteří by nyní měli zbystřit a rozhodnout se, který identifikátor budou využívat. Pokud se rozhodnou pro Opuscard, je potřeba ji vyměnit. Novou Opuscard není nutné pořizovat pouze tehdy, pokud budou zájemci využívat jiný identifikátor, ke kterému půjde kupón přiřadit. Sem patří například In-karta Českých drah, pražská Lítačka, platební karta nebo mobilní aplikace,“ přiblížil Otto Pospíšil, jednatel společnosti KORID LK.    

Změna odbavovacího systému neznamená úpravu Tarifu IDOL. „Dochází ke změně technologie odbavení v prostředcích veřejné dopravy. Díky ní můžeme zavést pro cestující žádaný předprodej časových a síťových jízdenek v e-shopu,“ uvedl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro dopravu. „Současně bude postupně spuštěn prodej časových a síťových jízdenek v mobilní aplikaci Idolka.“

Nejsnadnější cestou, jak si požádat o novu Opuscard+ je prostřednictvím e-shopu na webu www.iidol.cz, tady si novou kartu objednáte za levnější cenu než na přepážkách, a to padesát korun, a můžete si ji nechat zaslat rovnou domů. Vyhnete se tak frontám, které se s příchodem začátku školního roku očekávají na zákaznických místech.  „Počítáme s posílením kapacity zákaznických míst, delší otvírací dobou a otevřeno bude na zákaznických místech i o víkendu. Současně spouštíme rezervační systém, nejsnadnější cesta je ale zmíněný e-shop,“ podotýká Pospíšil.

Pokud ale nechtějí cestující využívat Opuscard vůbec, mají možnost oproti současné staré kartě, svázat časové a síťové kupóny i s jiným identifikátorem. Konkrétně aplikací Idolky v mobilním telefonu, s bankovní kartou, či partnerskými kartami In-karta a Lítačka anebo již zmíněným novým tipem čipové karty Opuscard+.

Jednotlivé jízdenky budou přestupní a opatřeny QR kódem který cestující načte u odbavovacího zařízení.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Idol

Štítky změna odbavovacího systému, karta, Opuscard, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Takže v červnu oznámíte, a my se z vás během prázdnin asi máme pos*at, ne? Strčte si ty vaše systémy a nepřehledné krávoviny někam. Pak přijde někdo jako v Jablonci Umbrella a skončí to sestřelením karty a na 30 dní k ajťákům na oživení.

Pátek, 11. srpna 2023, 17:57Odpovědět

Změna odbavovacího systému ve veřejné dopravě v kraji se blíží. Lidé s výměnou lítaček otálí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.