Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Začala úprava parkoviště v Pastýřské. V další etapě plánuje město i novou ulici

První etapou začala úprava lokality Pastýřské ulice. V ní město upravuje parkoviště, v další pak Sokolskou a Tržní náměstí propojí nová komunikace Nová Pastýřská. Výstavba parkoviště vyjde na necelých 52 milionů a hotovo má být do jara příštího roku. Pak začne stavba nové silnice.

Zakázku získala firma Metrostav DIZ a kromě parkoviště bude v první etapě dělat i opěrnou zeď a upraví Tržní náměstí, kde bude v budoucnu začínat Nová Pastýřská.

Samotná stavba začala v pondělí. „V projektu jsme uplatnili důležité prvky modro-zelené infrastruktury, budujeme zde nový chodník, vysazujeme nové stromy. Proměňujeme kus města v centru v kvalitní městský prostor,“ uvedl náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro LK).

Na modernizaci parkoviště s kapacitou zhruba 130 míst získalo město dotaci. Dlouhé roky tam auta parkovala na bahnité ploše plné děr. Po úpravách bude parkoviště fungovat v režimu P+R, tedy ve spojení s veřejnou dopravou, kdy řidič nechá auto na parkovišti a dál pojede autobusem z Tržního náměstí nebo Sokolské ulice. To ale kritizuje liberecká opozice, podle které parkoviště v režimu P+R v centru města nedává smysl. „Je to parkoviště v centru, které umožní dojíždějícím z okolních měst, aby si najeli až do středu města,“ uvedl například zastupitel Jindřich Felcman (Liberec otevřený lidem).

Jenže pokud by šlo o normální parkoviště, město by nezískalo dotaci. A podle Janďourka definici pro P+R splňuje. „Pro mne je to parkoviště P+R, kde mužů přestoupit na MHD v duchu schváleného dokumentu Sump," uvedl náměstek.

Následovat by měla etapa výstavby Nové Pastýřské. Ta propojí Sokolskou a Tržní náměstí. O její výstavbě se přitom v Liberci mluví přes dvacet let. Ulevit by měla dopravě v horním centru města. Cílem je také přeměnit zanedbanou a dosud slepou Pastýřskou ulici v moderní městskou třídu se zelení, která bude sloužit jak pro automobily, tak pro cyklisty a chodce. Podle Janďourka by další práce měly bezprostředně navázat na dokončení první etapy. „Půlrok, co bude, bychom rádi využili k přípravě soutěže," dodal. Náklady na další etapy zástupci města už dříve odhadli na 70 milionů korun.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky liberec, pastýřská, nová pastýřská, parkoviště, p+r

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Metrostav DIZ, jak jinak :-D. Dceruška státem trestaného Metrostavu obchází zákon a nová koryta našla kde? V Liberci. Skvělá zpráva. Už je na čase za celoživotní dílo pojmenovat ulici v Liberci jako Janďourkova. Co tohle hovado se Zámečníkem už dokázalo napáchat, to nesvedl ani Pažout s Horáčkem a kouzelným sluchátkem.

Čtvrtek, 24. srpna 2023, 12:54Odpovědět

Začala úprava parkoviště v Pastýřské. V další etapě plánuje město i novou ulici  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.