Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na terminálu MHD ve Fügnerově ulici končí první etapa oprav. Hned v pondělí naváže druhá

První etapa oprav povrchů vozovky na terminálu MHD ve Fügnerově ulici končí a uzavřená část terminálu se otevře. Hned ale naváže druhá etapa oprav, lidé se tak musí připravit na další přesuny nástupišť. Lidem budou přímo na terminálu radit informátoři z řad zaměstnanců dopravního podniku. Opravy probíhají za plného provozu.

Lokalita terminálu MHD je s obrovskou denní koncentrací vozidel a osob velmi zatíženým městským dopravním uzlem. Poslední opravou přitom terminál prošel naposledy v roce 2008. „Postupná obnova povrchů nástupišť je součástí ucelené stavební akce. Práce a částečná omezení pro řidiče a cestující začaly v pondělí 7. listopadu 2022,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

První etapa pak skončí v noci na pondělí, plynule na ni ale naváže další etapa. A to minimálně za začátku může přinést zmatky cestujících. Dopravní podnik tak na terminál v pondělí ráno nasadí informátory z řad zaměstnanců. „Budou průvodci cestujícím v dané lokalitě,“ dodala mluvčí.

Od 20. listopadu od 4:00 hodin se zprovozní část terminálu, která byla uzavřena v první etapě od 6. listopadu 2023. Zrušeny budou dočasné zastávky MHD v ulici Blažkova. Stanoviště č. 2, 3 a 4 se vrátí na své původní místo.

Nyní se chystá druhá etapa, při níž budou přesunuty stanoviště 5 a 6. „Podrobné informace pro cestující jsou umístěny na sociálních sítích DPMLJ a na vývěskách v místě stavby. Dále je možné se informovat na zákaznickém centru MHD přímo na terminálu,“ upřesnila Poršová.

Na terminálu postupně dochází k výměně všech povrchů komunikací včetně jednotlivých nástupišť. „Mimo vozovek s asfaltovým krytem, byla v místech provozu autobusů odstraněna kamenná dlažba, která je zde nevhodná. Stávající povrch na vozovce je hlučný, zkracuje životnost vozů,“ upřesnil provozně-technický ředitel dopravního podniku Ludvík Lavička.

Částečně podle něj dojde také k rozšíření odstavné plochy pro autobusy, ale ne na úkor chodců. „Veškerá betonová dlažba na nástupištích byla již nahrazena trvanlivějšími přírodními materiály, které jsou vzhlednější a hlavně odolnější například proti posypovým směsím,“ dodal.

Celý terminál bude po dokončení rekonstrukce také lépe nasvícen. „Nově dochází k výměně a doplnění stávajících osvětlovacích bodů veřejného osvětlení. Použita jsou úspornější osvětlovací tělesa s LED,“ doplnil ředitel.

Práce by se mohly urychlit tím, že by se pracovalo v noci, to ale dopravnímu podniku nedovoluje vyhláška o veřejném pořádku. „Přesto ale provádíme potřebné práce v noci, které nejsou ale na první pohled vidět,“ řekl Lavička.

Práce podle něj prodlužují i technologické lhůty při betonování, které se musí dodržovat. „Limitujícím faktorem je vytvrdnutí podlití kolejnic na pevné jízdní dráze, výplňového betonu a pokládka litých asfaltů v místě kolejového křížení,“ uvedl Lavička. Problémem pak podle něj je i neukázněnost lidí, kteří na nevytvrdnutý beton vstupují.

Pokud půjde vše podle plánu, dokončení opravy terminálu městské dopravy ve Fügnerově ulici je plánováno ve druhém čtvrtletí 2024.

Změny na terminálu od 20. listopadu

  • Přesunuty budou další stanoviště, a to č. 5 (linka č. 38) a č. 6 (linky č. 12, 13, 21, 23, 24, 26, 28, 30, 32, 39, 51, 52, 93 a 94).
  • Nástupní zastávky pro linky č. 12, 13, 23, 24, 26, 39 a 51, ve směru Pavlovice, Krásná Studánka, Kateřinky a Radčice, se do odvolání nově přesunou na stanoviště č. 9 (společné s linkou č. 2/3,5/11).
  • Nástupní zastávka pro linky č. 28, 30, 32 a 38 ve směru Stráž n. Nisou, Globus, Krematorium a Radčice se nově přesunou do odvolání na stanoviště č. 4 (společné s linkou č. 500/600).
  • Nástupní zastávka pro linky č. 21, 52 ve směru Králův Háj se přesune do odvolání nově do stanoviště č. 8 (společné s linkou č. 15, 19).
  • Nástupní zastávka pro linky č. 93, 94 (noční okružní linky) se přesune do odvolání nově do stanoviště č. 2 (společné s linkou č. 16).

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky dpmlj, mhd, terminál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První etapa? To je nějaká prdel? Který vypatlaný debil je zodpovědný ZA NAPROSTO NESMYSLNÉ VYHAZOVÁNÍ PENĚZ a půl roku rozjebanou Fügnerku??? Vydláždit mu VELKÝ liberecký symbol falusu do chodníku! Kurva už se tady někde probere? Pakáž zasraná radniční, další se přiživí na MHD za 34 Kč a IDOLu? DEFENESTRACE. A ty Liberecká krávo už abys taky táhla z Liberce. Vlastně ty odsud nejsi :-D

Pátek, 17. listopadu 2023, 20:05Odpovědět

Jirka Bouma

Ve finále celý tento terminál je fakt úplně o ničem. Tím myslím, že je malý a na takové město kde přibývají linky, kupují se kloubové autobusy, tak je to naprosto žalostný terminál ! Tohle by vyhovovalo v 80tých letech, nikoliv v roce 2023 !!!

Pátek, 17. listopadu 2023, 18:44Odpovědět

Na terminálu MHD ve Fügnerově ulici končí první etapa oprav. Hned v pondělí naváže druhá  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.